Περίπου 70.000 μικρές επιχειρήσεις από τις αρχές Μαΐου θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση  συνολικού ύψους 2,4 δις  ευρώ από τις τράπεζες όπως και στις Συνεταιριστικές με διαδικασίες που θα την καθιστούν εύκολη. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις μιλώντας σε εκδήλωση για την Οικονομία που διοργάνωσε  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είπε  το αργότερο σε 30 ημέρες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει υπογράψει συμβάσεις με όλες τις τράπεζες με σκοπό τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην HDB δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα διότι το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από την DG Comp η οποία όπως όλοι γνωρίζετε δεν αποφασίσει σε 10 μέρες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  χρηματοδότησης που το τρέχουμε για 1 χρόνο αθόρυβα διότι χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα της Καρδίτσας λειτούργησε πιλοτικά   το πρόγραμμα σε αγρότες και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 3000 δάνεια.

Από τις αρχές Μάιου οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ο οποίος σε ποσοστό 40% θα είναι με συμμετοχή του κράτους με μηδενικό επιτόκιο. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε παράδειγμα με μία επιχείρηση που  επιθυμεί δάνειο 100.000 ευρώ εκ των οποίων τις 40.000 ευρώ θα δίνει το κράτος και οι υπόλοιπες 60.000 ευρώ με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%.

Οι αιτήσεις θα γίνονται από την πλατφόρμα της HDB η οποία  θα συγκεντρώνει  στοιχεία από την ΑΑΔΕ , τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία , που θα αποδεικνύουν το  προφίλ  της εταιρείας. Στο ενδεχόμενο μια εταιρεία να είναι στη λίστα του Τειρεσία θα είναι σε θέση  να αποπληρώνει την οφειλή της και να επανέρχεται στην κανονικότητα.

Το δικαίωμα στη χρηματοδότηση η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα το μαθαίνει άμεσα  χάρη στη συλλογή των στοιχείων με την επιχείρηση να καταθέσει ένα αιτιολογικό για τη χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι στην περίπτωση που μία τράπεζα  καθυστερεί στο τελικό στάδιο της εκταμίευσης θα είναι εφικτό με κυβερνητική απόφαση  να βγαίνει από τη συμφωνία  και τα χρήματα που έχει αναλάβει να τα διαχειριστεί θα μεταφέρονται σε άλλη τράπεζα. Τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα  οι τράπεζες δεν έδιναν χρόνο στα αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων διότι το κόστος ενασχόλησης πιθανόν να ήταν υψηλό  σε σχέση με το χρόνο.