ς - Αγορές με κάρτα στο internet
ς - Αγορές με κάρτα στο internet
Πηγή Εικόνας: negative space στο pexels

Το πλαστικό χρήμα νίκησε τις αναλήψεις τη χρονιά που πέρασε σημειώνοντας ρεκόρ για  την εγχώρια  αγορά του χρήματος. Έρευνα  του ΙΟΒΕ  προσδιορίζει ότι η κίνηση του πλαστικού χρήματος  είσελθε δυναμικά στη ζωή των Ελλήνων και παραμένει  σε πρώτη προτεραιότητα μειώνοντας έστω και οριακά τη  ροή του φυσικού χρήματος.

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και κυρίως  επιβεβαιώνουν  την στρατηγική της  κυβέρνησης να  επεκτείνει το μέτρο χρήσης των POS στις συναλλαγές.

Πάντως ο γενικός  διευθυντής του ΙΟΒΕ κ Νίκος Βέττας σημείωσε ότι η πολιτεία  πρέπει  να δώσει άμεσα κίνητρα στη χρήση καρτών δίνοντας φορολογικά  κίνητρα στους χρήστες- φορολογούμενους τα οποία θα δίνονται άμεσα στο χρήστη με την προσθήκη ποσού  αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό ενώ σήμερα αξιολογούνται μια φορά το χρόνο με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε στο 1,7 δισεκατομμύρια το 2022 από 1,2 δις που ήταν το 2020 επί εποχής COVID-19. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα μετά την πανδημία αυξήθηκε κατά 50% για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, κατά έως 3 φορές για τις προπληρωμένες κάρτες

Η αξία των συναλλαγών με κάρτα αυξήθηκε με διψήφιο ποσοστό κατά την πανδημία για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, και κατά έως 2,5 φορές για τις προπληρωμένες

Οι υπηρεσίες διατροφής:  δούλεψαν με τις  διαδικτυακές συναλλαγές που εκτοξεύθηκαν σε σχέση με την προ-πανδημίας περίοδο…

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πληρώθηκαν  μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών οι οποίες αυξήθηκα περίπου 8 φορές

Οι μεταφορικές υπηρεσίες ταξί: οι διαδικτυακές συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2,5 φορές σε σχέση με το 2019

Το στοιχείο που ενθαρρύνει είναι η συχνότητα των συναλλαγών με κάρτα μετά τον COVID ενισχύθηκε και διατηρείται στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Ακόμη το 2022 οι συναλλαγές με κάρτα κάλυψαν το 50,5%  των  πληρωμών ενώ η χρήση  του φυσικού χρήματος μειώθηκε στο 49,5% .

Το 2021 ήταν στο 51,5% και οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έφθανε στο 48,5%.

Η Ελλάδα εμφανίζεται  να κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε πιάνοντας το 37,1% το 2021  από 36,8% της Ε.Ε. Το εντυπωσιακό ποσοστό αφορά τη χρήση καρτών για την αγορά  καταναλωτικών προιόντων όταν το 2019 ήταν στο 21% στην εγχώρια αγορά.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί κομβικό σημείο  να ενισχυθεί η χρήση  των συναλλαγών με κάρτες  διότι  θα καλύψουν το κενό  που παρουσιάζει  η Ελλάδα  στα έσοδα  του ΦΠΑ. Το 2019  ανήλθαν  στα 17,9 δις ευρώ

Τα βασικά  συμπεράσματα  της έρευνας του ΙΟΒΕ.

• Οι συναλλαγές με εγχώριες κάρτες ακολούθησαν περαιτέρω ανοδική πορεία μετά το 2019.

• Η συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών με ελληνικές κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών για πρώτη φορά το 2022.

• Σε περιόδους εντονότερων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, οι διαδικτυακές συναλλαγές ενισχύθηκαν, ενώ οι συναλλαγές δια ζώσης περιορίστηκαν.

• Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, η συνολική χρήση καρτών πληρωμών παρέμεινε υψηλότερη από πριν.

• Η εξάπλωση των συναλλαγών με φυσική παρουσία ήταν μεγαλύτερη στις χρεωστικές κάρτες, ενώ στις πληρωμές μέσω διαδικτύου οι πιστωτικές κάρτες εξαπλώθηκαν περισσότερο.

• Η μέση αξία συναλλαγών μειώθηκε μετά την πανδημία για όλους τους τύπους καρτών, καθώς και όλα τα κανάλια πληρωμών, ειδικά για τις πληρωμές με φυσική παρουσία.

• Παρά τη σύγκλιση με τον μ.ό. της Ευρωζώνης που καταγράφει η Ελλάδα στη χρήση καρτών αναλογικά με την ιδιωτική κατανάλωση, το 2021 παραμένει μόλις στην 18η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.