«Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Μαζί γυρίζει σελίδα και η οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης. Με συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με ένα έντονο, καθαρό πνεύμα δημιουργίας, εξωστρέφειας και συνέχειας», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε ομιλία του ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στο επίσημο δείπνο του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ για το κλείσιμο των εργασιών του 9ου Export Summit, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επισήμανε ότι βασικός επιδιωκόμενος στόχος είναι η ουσιαστική συνέργεια μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της αγοράς αλλά και θεσμών της Πολιτείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον και για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο ευοίωνο.


Αφού μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «στο σημαντικότερο ετήσιο πανελλήνιο συνεδριακό γεγονός για το εξαγωγικό επιχειρείν», ο κ. Καλαφάτης συνεχάρη τον ΣΕΒΕ και όλους τους Έλληνες εξαγωγείς «διότι παρά την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και προκλήσεις, κατάφεραν να φθάσουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για το 2022, πετυχαίνοντας ρεκόρ εξαγωγών, φθάνοντας τα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ».

«Είμαι βέβαιος», υπογράμμισε, «ότι χάρη στις προσπάθειές σας, αλλά και χάρη στη μεταρρυθμιστική, τη φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπιχειρηματική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχουμε και φέτος μια καλή και παραγωγική χρονιά για τον κλάδο. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το momentum και μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση αλλά και στις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης που όπως τόνισε «έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» κι επισήμανε: «Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και είναι βέβαιο πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στη χρονιά. Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,2 δισ. ευρώ. Η ανεργία μειώθηκε δραστικά και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση επενδύσεων, έφεραν αποτελέσματα. Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ανάμεσα σε 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, σε οικονομική νικήτρια του 2022.

Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη υποστήριξη και προώθηση των Μακεδονικών Προϊόντων. «Στηρίξαμε», υπογράμμισε, «μια από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ, το Διεθνές Συλλογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ MΑCEDONIA THE GREAT”. Για να μπορούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας, να το χρησιμοποιούν. Ως εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη και εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα Μακεδονικά προϊόντα».