Στο “top 10” των πλέον γρήγορα ανερχόμενων προορισμών, παγκοσμίως, για digital nomads περιλαμβάνεται η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα πετυχαίνει τον δέκατο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο την πενταετία 2018-2023.

Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 163%, που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στη διάρκεια της πενταετίας. Μόνο το 2022 οι ψηφιακοί νομάδες, που ψήφισαν Αθήνα, αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ το 2021 η αντίστοιχη άνοδος ήταν κατά 128%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, για την πενταετία 2018-2023, πετυχαίνει η πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, και η πορτογαλική Λισαβόνα, με τις αφίξεις ψηφιακών νομάδων στους δύο αυτούς δημοφιλείς προορισμούς να αυξάνονται κατά 256%.

Μια θέση στο “top 10” των πόλεων του πλανήτη, που προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες για την εγκατάστασή τους, έχει το το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με αύξηση αφίξεων κατά 218% στην πενταετία.

Εξωτικοί προορισμοί, όπως το Κανγκού στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι αφίξεις στην πενταετία αυξήθηκαν κατά 208%, τα Κανάρια Νησιά με αντίστοιχη άνοδο κατά 192%, αλλά και η πόλη του Μεξικό, που κατέγραψε αυξημένες αφίξεις κατά 178% το εξεταζόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, μια θέση στο top 10 εξασφαλίζουν, επίσης, το Βελιγράδι στη Σερβία και η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

Σταθερά ανοδική πορεία

Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η Αθήνα μπαίνει διαχρονικά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 15% και 39%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digital nomads.

«Η εξ αποστάσεως εργασία γνωρίζει σε εκθετική αύξηση και αναπτύσσεται γρήγορα. Πλέον, χιλιάδες προορισμοί, από μικροσκοπικά χωριά για σερφερς μέχρι κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις, ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά το NomadList.

Η άνοδος της δημοτικότητα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια -σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις ροές digital nomads, παγκοσμίως, συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο συνδεσιμότητας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και -από το καλοκαίρι του 2021- με την Digital Nomads Visa.