Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 2,95 δις. (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης) εκκινεί η νέα θυγατρική της Μυτιληναίος, Μέτκα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για την προηγούμενη χρήση της Μυτιληναίος, που δημοσιοποιήθηκε χθες, στο τέλος του 2022 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων της στον τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ανήλθε στα 1,66 δισ., ενώ μαζί με αυτά που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος  ανέρχεται στα 2,95 δις. ευρώ.

Περίπου το 40% είναι έργα που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και το 28% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα χθες η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την έγκριση των Σχεδίων Σύμβασης Διάσπασης για (α) την απόσχιση του Κλάδου Υποδομών με εισφορά στην κατά 100% θυγατρική της «Μέτκα ΑΤΕ» και (β) την απόσχιση του Κλάδου Παραχωρήσεων της με εισφορά στην κατά 100% θυγατρική της «Μ Παραχωρήσεων ΜΑΕ».

Η διοίκηση του Ομίλου σημειώνει ότι ο προαναφερόμενος εταιρικός μετασχηματισμός έχει ανοίξει «ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο» καθώς «η νέα δομή θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία».

Προστίθεται ότι η Μέτκα και Μ Παραχωρήσεων θα τοποθετηθούν στρατηγικά, για να αξιοποιήσουν κατάλληλα τις ευκαιρίες που ανοίγονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Όπως σημειώνεται οι δύο εταιρείες θα διεκδικήσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς έργων Υποδομών, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης η Μυτιληναίος μέσω του Division M Power Projects (ex. Sustainable Engineering Solutions Business Unit), επιδιώκει την περαιτέρω εδραίωσή της στον χώρο των συμβατικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η κατασκευή θερμικών σταθμών, αλλά και καινοτόμων ενεργειακών έργων όπως μονάδες Waste-to-Energy, έργα energy transition (δίκτυα διανομής, υδρογόνο κτλ.), καθώς και έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities και IoT platforms.

Μεταξύ άλλων, η Μέτκα πρόκειται να εκκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης 2 Σιδηροδρομικών Έργων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το έργο Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, καθώς και την επέκταση Σιδηροδρομικής υποδομής -Ηλεκτροκίνησης – κατασκευή Στάσεων και Σταθμών στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο.

Εντός του 2023 προβλέπεται επίσης η έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο οδικό έργο Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover).

Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 826 MW συνδυασμένου κύκλου (CCGT) που κατασκεύασε στην Ελλάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να τεθεί και σε κανονική λειτουργία.

Στη τελική φάση κατασκευής βρίσκεται το υπερσύγχρονο Data Center ATH 3 της Digital Realty, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ. το οποίο κατασκευάζεται σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED.

Στο εξωτερικό η Μυτιληναίος συνεχίζει την κατασκευή των έργων σε Λιβύη, Γκάνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Αλβανία, Γεωργία, Σλοβενία και Πολωνία και έχοντας κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική.