Με την συμμετοχή 20 εταιρειών στο εθνικό περίπτερο που οργάνωσε και υποστήριξε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση δομικών υλικών «BIG 5 SAUDI», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ από 18 έως 21 Φεβρουαρίου 2023. Παράλληλα εκτός εθνικού περιπτέρου συμμετείχαν, επιπλέον, 7 ελληνικές εταιρίες σε ξεχωριστά περίπτερα, μέσω των αντιπρόσωπών τους στην περιοχή.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για την σπουδαιότερη έκθεση στον τομέα των κατασκευών στη Σαουδική Αραβία και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διεξήχθη στον καινούργιο εκθεσιακό κέντρο Riyadh Front Exhibition & Conference Center (RFECC), συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. όπου φιλοξενήθηκαν 850 εταιρίες από 40 χώρες.

Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι, τα μεγάλα έργα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έως το 2030 και οι πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, συμβάλλουν στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών από το χώρο των δομικών υλικών και υπηρεσιών και τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ο πρέσβης, Αλέξης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι: «Eπισκέφθηκα την έκθεση Big 5 Saudi, όπου μετά τα επίσημα εγκαίνια από τον Αναπληρωτή Υπουργό βιομηχανίας και φυσικών πόρων κ. Osama bin Abdulaziz al-Zamil, μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ και να μιλήσω με όλους τους Έλληνες εκθέτες διαφορετικών κλάδων. Διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο όχι μόνο των προϊόντων τους αλλά και των υπηρεσιών που είναι σε θέση να προσφέρουν καθώς και το σχετικό έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης. Εύχομαι οι ελληνικές επιχειρήσεις της έκθεσης να πετύχουν τον σκοπό τους και να εισχωρήσουν με επιτυχία στην τοπική αγορά. Η Πρεσβεία βρίσκεται στο πλευρό τους και θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Σαουδική Αραβία είναι μία ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία πολλά υποσχόμενη αγορά και η φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντική. Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, η καλή φήμη της Ελλάδας και των επιχειρήσεων της και η υψηλή τεχνογνωσία που προσφέρουν, μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον των εμπορικών μας σχέσεων».

Η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, δήλωσε: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου των δομικών παράγουν εξαιρετικά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και μπορούν να κατακτήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αναπτυσσόμενη αγορά, με πλήθος έργων υποδομής υπό κατασκευή. Στην Enterprise Greece, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της εν λόγω αγοράς, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη στήριξη που απαιτείται ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών του κλάδου των δομικών υλικών προς την Σαουδική Αραβία και τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος».