Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά την τραγωδία στα Τέμπη και την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από την ηγεσία του υπουργείου.

Καθήκοντα υπουργού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που -κατά την ανάληψη των καθηκόντων του- δήλωσε ότι όλα θα διερευνηθούν και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Καραμανλής παραδίδοντας την ηγεσία στο νέο υπουργό δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για λόγια, η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία. Και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Όπως, όμως, διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Αυτό εγώ θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, τέτοια ημέρα πένθους. Το ότι στη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενισχύει ακόμα τη βεβαιότητα όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θέλω να ελπίζω, ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και ότι τα αιτία του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω εγώ καμιά αμφιβολία για αυτό». Παράλληλα, εξέφρασε ακόμα μια φορά τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και έστειλε τις πιο θερμές ευχές του στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε: «Βιώνουμε μέρες που είναι πραγματικά μαύρες. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον υπουργό όχι μόνο για την εν γένει παρουσία του στο υπουργείο, πρωτίστως για το πολιτικό του υπόδειγμα για την ευθιξία την οποία υπέδειξε να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις απώλειας ανθρωπίνων ζώων τόσο άδικα».

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ακόμα ότι αναλαμβάνει μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα: «Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρωπίνων ψυχών. Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Αυτές είναι οι σαφείς εντολές του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμώνων η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αιτία που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας. Δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε σχέση με την ταχύτητα έργων τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί και τέλος, θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση της ασφαλείας και στην ψυχολογία των πολιτών».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ακόμα ότι οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου θα συνεχίσουν να ασκούν το έργο της καθημερινότητας της δουλειάς τους και διαβεβαίωσε ότι η δουλειά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Καταλήγοντας επεσήμανε: «Αισθάνομαι χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας αυτήν την ειδική εντολή, είναι μια πολύ βαριά ευθύνη, έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες κι επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική τραγωδία εγώ θέλω πρώτα απ’ όλα να ζητήσουμε συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν κάνοντας συνολική αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία και θέλω να πω κοιτώντας τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια ότι θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών».

 

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Αυτεπάγγελτη έρευνα για τη συμμόρφωση με τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας

Στο μεταξύ, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε την Τετάρτη τη διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ο φορέας που εποπτεύει την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφαλείας (ΣΔΑ), τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Διαχειριστής Υποδομής (ΔΥ), δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Train ΑΕ.

Στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας.

Τα Συστήματα αυτά αποτελούν τον οδηγό και το εργαλείο των προαναφερθέντων σιδηροδρομικών φορέων, μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα εξετάσει την ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Ηellenic Train AΕ, μέσω της διαδικασίας της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την άμεση ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Αρχή έχει ζητήσει από χθες που ξεκίνησε ο έλεγχος, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και τη HellenicTrain, όλα τα τεκμήρια και τα στοιχεία που θα βοηθήσουν την έρευνα που διεξάγει.

Για το λόγο αυτό, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της ΡΑΣ βρέθηκε χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες στον τόπο του σοβαρότατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, νέων ανθρώπων στην πλειονότητά τους, που χάθηκαν τόσο άδικα.