Αύξηση 4,07% σε σχέση με το 2021, παρουσίασε το 2022, η παραγωγή απορριμμάτων στο δήμο Χανίων καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το 2022, συνελέγησαν 73.183.274 κιλά απορριμμάτων έναντι 70.323.386 κιλών το 2021 .

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, κατά το 2022 η παραγωγή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ήταν 8.272,660 κιλά.

Το γυαλί 712.931 κιλά, οι ηλεκτρικές συσκευές, 36.621 κιλά, τα ογκώδη απορρίμματα 4.311.449 κιλά, τα πράσινα απορρίμματα 5.629,324 κιλά , και το προδιαλεγμένο οργανικό υλικό απορριμμάτων 363.570 κιλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ -ΜΠΕ την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα σύμμεικτα απορρίμματα με την παραγωγή τους να φτάνει στα 51.753.184 κιλά, ενώ στα απορρίμματα που διαχειρίστηκε η ΔΕΔΙΣΑ περιλαμβάνονται και 2.103.535 κιλά, πέτρες και χώματα.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά αποτελεί όπως και για το σύνολο των δήμων της χώρας, θέμα πρώτης προτεραιότητας, σχολιάζει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλης Τσουπάκης.

 

Δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Τσουπάκη, σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα «πρώτα βήματα» για την καλύτερη διαχείριση των βιοαποβλήτων, είτε σε οικιακούς χώρους είτε σε επαγγελματικούς, ξεκινάει να κάνει ο Δήμος Χανίων με την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων.

Η προσπάθεια ξεκινά σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία και αφορά την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους με σκοπό τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 40% της διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή για τον Δήμο Χανίων. Ως περιοχή πρώτης εφαρμογής του προγράμματος, επιλέχθηκε η περιοχή των Κουνουπιδιανών της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, που συγκεντρώνει ένα ενδεικτικό δείγμα συνύπαρξης κατοικιών, καθώς και μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ενημερωτικές δράσεις, στο πλαίσιο της οργάνωσης για την εφαρμογή του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων, που θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση και καθοδήγηση των πολιτών για το υπό ανάπτυξη σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Οι πολίτες θα ενημερωθούν λεπτομερώς, ώστε να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες για το Σύστημα ΔσΠ βιοαποβλήτων, καθώς και για τον τρόπο χρήσης του νέου εξοπλισμού χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (π.χ. εσωτερικών κάδων κουζίνας κλπ.), τα είδη των αποβλήτων που θα συλλέγουν χωριστά, αλλά και το πρόγραμμα αποκομιδής ανά περιοχή.