Απλούστερη γίνεται από σήμερα η διαδικασία επιβίβασης σε πτήσεις εσωτερικού της AEGEAN των πολιτών που χρησιμοποιούν το Gov.gr Wallet, καθώς μπορούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία της ταυτότητας τους στην ψηφιακή κάρτα επιβίβασης τους (boarding pass). Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος του εισιτηρίου και των ταυτοποιητικών στοιχείων γίνεται ενιαία, από ένα μόνο έγγραφο, επιταχύνοντας τους ελέγχους κατά την επιβίβαση. Ειδικότερα, η AEGEAN αξιοποιεί τις δυνατότητες του gov.gr και δημιουργεί μια ακόμη, νέα ψηφιακή υπηρεσία για την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επιβατών φέρνοντας πρώτη στην Ελλάδα την υπηρεσία «Digital ID», καθιστώντας ακόμη πιο γρήγορο και εύκολο τoν έλεγχο των στοιχείων των επιβατών κατά την επιβίβαση τους. Η νέα υπηρεσία επιτρέπει την άμεση ψηφιακή ταυτοποίηση των στοιχείων των επιβατών κατά την επιβίβαση. Η υπηρεσία «Digital ID» που είναι πλέον διαθέσιμη μέσω του AEGEAN App, επιτρέπει στους επιβάτες εσωτερικού της AEGEAN και της OLYMPIC Air μετά την πραγματοποίηση του check in και σε μόλις λίγα, απλά βήματα να ενσωματώσουν τα στοιχεία της ταυτότητας τους στην ψηφιακή κάρτα επιβίβασης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άμεση ταυτοποίηση των στοιχείων του κάθε επιβάτη, επισπεύδοντας και απλουστεύοντας τη διαδικασία ελέγχου κατά την επιβίβαση.


Για την επίτευξη της πιστοποίησης του χρήστη και την επαλήθευση των στοιχείων των επιβατών, η υπηρεσία «Digital ID» της AEGEΑΝ είναι διασυνδεμένη με την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Gov.gr Wallet και πληροί όλα τα πρότυπα ασφάλειας και κρυπτογράφησης βάσει προδιαγραφών, για διαδικτυακές συναλλαγές. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της υπηρεσίας «Digital ID» της AEGEAN πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και γρήγορη και μοιάζει αρκετά με τη διαδικασία ελέγχου της ψηφιακής ταυτότητας μέσω σκαναρίσματος του QR. Το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη είναι να έχει εγκατεστημένη στο κινητό του τόσο την εφαρμογή Gov.gr Wallet (στην οποία θα έχει αποθηκευμένη την αστυνομική του ταυτότητα), όσο και την εφαρμογή της AEGEAN.

· Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία check-in σε πτήση εσωτερικού μέσω της εφαρμογής της AEGEAN, στην οθόνη του επιβάτη εμφανίζεται η επιλογή ενσωμάτωσης στο boarding pass των στοιχείων της ψηφιακής του ταυτότητας.

· Ο επιβάτης επιλέγει την ενσωμάτωση της ψηφιακής ταυτότητας στο boarding pass.

· Καταχωρίζει τον αριθμό της αστυνομικής του ταυτότητας στην εφαρμογή της AEGEAN.

· Εφόσον ο αριθμός είναι έγκυρος, λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή Gov.gr Wallet με αίτημα επιβεβαίωσης των στοιχείων του, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν κάποιος σκανάρει το QR της ταυτότητάς του.

· Μόλις ο επιβάτης εγκρίνει τη συναλλαγή, εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο ρέπει να εισάγει στην εφαρμογή της Aegean για να επιβεβαιώσει και να ολοκληρώσει την ψηφιακή συναλλαγή.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον τα στοιχεία της ψηφιακής ταυτότητας συμπίπτουν με τα προσωπικά στοιχεία του επιβάτη, τότε το ψηφιακό boarding pass στην εφαρμογή της AEGEAN εμφανίζεται με επιβεβαιωμένα τα στοιχεία του επιβάτη («Verified Digital ID»), τη φωτογραφία του επιβάτη στην αστυνομική ταυτότητα και ένα QR code. Έτσι, όταν ο υπάλληλος της πύλης επιβίβασης (gate) στο αεροδρόμιο σκανάρει τον κωδικό QR στο boarding pass του επιβάτη, βλέπει την ένδειξη της επιτυχούς επιβεβαίωσης του «Digital ID».

Η ανταλλαγή όλων των δεδομένων γίνεται με ασφαλή και κρυπτογραφημένο τρόπο. Διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία είναι προαιρετική, πάντα και μόνο εφόσον ο ίδιος ο πολίτης επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει και μετά από δική του συναίνεση κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης χρήσης της υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της AEGEAN, Δημήτρη Γερογιάννη και στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της AEGEAN, που εργάστηκαν από κοινού για την ανάπτυξη της εφαρμογής, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι ««σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, όχι μόνον επειδή εγκαινιάζεται μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, αλλά επειδή το ελληνικό δημόσιο αποτέλεσε έμπνευση για τη γέννηση αυτής της υπηρεσίας κι αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, άριστα καταρτισμένο και πολύ δημιουργικό. Πριν από λίγες ημέρες γιορτάσαμε τα τρία χρόνια του gov.gr και την τεράστια αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών και συναλλαγών. Συγχαίρουμε την AEGEAN για την πρωτοβουλία της και για τη συνεργασία στην υλοποίηση μιας υπηρεσίας απλής και εύκολης στη χρήση, που θα κάνει πιο ευχάριστη την ταξιδιωτική εμπειρία εκατομμυρίων επιβατών κάθε χρόνο. Η Ελλάδα είναι σε κίνηση, αλλάζει και παρουσιάζει ένα νέο υπόδειγμα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, επεσήμανε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, για τη νέα αυτή υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους επιβάτες μας, χάρη στις νέες ψηφιακές δυνατότητες που παρέχει σε όλους η πλατφόρμα του gov.gr. Μια ιδέα που γεννήθηκε μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δυνατότητα αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας σε ψηφιακή μορφή σε κινητά τηλέφωνα και υλοποιήθηκε, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των στελεχών της AEGEAN και του Υπουργείου. Η ενσωμάτωση της ψηφιακής ταυτότητας στην κάρτα επιβίβασης, με γρήγορο και ασφαλή τρόπο, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς νέων υπηρεσιών που αναπτύξαμε τα τελευταία δυο χρόνια και που με εργαλείο την τεχνολογία διευκολύνουν, απλοποιούν και αναβαθμίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Ευχαριστούμε την ομάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική συνεργασία και τη δυνατότητα που μας έδωσε, μέσα από τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, να κάνουμε τη διαδικασία της επιβίβασης ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη, τόσο για τους επιβάτες μας όσο και για τις υπηρεσίες ελέγχου στο έδαφος».

 

Λίγα λόγια την νέα υπηρεσία «Digital ID» της AEGEAN

Η υπηρεσία «Digital ID» της AEGEAN προϋποθέτει την προεγκατάσταση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, μέσα από την οποία γίνεται εφικτή η δημιουργία ψηφιακών δελτίων ταυτότητας, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για πτήσεις εσωτερικού της AEGEAN και της OLYMPIC Air. Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον και σε πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν το ελληνικό Gov.gr Wallet αποκτήσει πανευρωπαϊκή ισχύ. Η εφαρμογή της AEGEAN είναι διαθέσιμη σε συσκευές iOS, Android, Huawei και οι επιβάτες είναι απαραίτητο να έχουν κατεβάσει την τελευταία έκδοση (v6.5.5) προκειμένου να αξιοποιήσουν την υπηρεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aegeanair.com.