Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε φάση ωρίμανσης περνάει, αν και χρειάζεται ακόμα χρόνο, η επένδυση στο Ελληνικό που αφορά στη δημιουργία του Retail Park, εμβαδού 30.000 τ.μ., από τον όμιλο Φουρλή και ειδικότερα τη θυγατρική του ΑΕΕΑΠ, Trade Estates. Πρόκειται για ένα ακόμα «ψηφιδωτό στο παζλ» με τα shopping malls – retail parks που θα υλοποιηθούν στην μεγάλη ανάπτυξη της Lamda Development στον χώρο του πρώην αεροδρομίου (είτε στο commercial hub στο βόρειο τμήμα είτε στο παραθαλάσσιο μέτωπο). Η επένδυση θα προστεθεί στα μεγαλύτερου μεγέθους projects όπως το Vouliagmenis Mall, δηλαδή το μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο βόρειο μέτωπο της έκτασης, και το Rivera Galleria, το πολυτελές εμπορικό συγκρότημα στο παραθαλάσσιο τμήμα. Πρόκειται για 3 εμπορικούς πόλους που θα προσεγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 550 – 600 εκατ. ευρώ.


Κινητικότητα στο Retail Park (Fourlis) των 70 εκατ. ευρώ

Η επένδυση των 70 εκατ. ευρώ (αντί 55 εκατ. ευρώ που αρχικά υπολογίζονταν) αφορά στη δημιουργία του Retail Park, εμβαδού 30.000 τ.μ., από τον όμιλο Φουρλή και ειδικότερα τη θυγατρική του ΑΕΕΑΠ, Trade Estates. Οι διαδικασίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν με τη Lamda Development να έχει ολοκληρώσει την έκδοση των σχετικών πολεοδομικών αδειών, γεγονός φέρνει πιο κοντά τη μεταβίβαση του οικοπέδου στον όμιλο.  Στο πάρκο θα αναπτυχθούν big boxes, δηλαδή καταστήματα μεγάλου εμβαδού, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση ενός μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ και ενός καταστήματος Intersport. Χώροι περίπου 16.000 τ.μ. θα εκμισθωθούν από άλλους ομίλους της λιανικής. Προβλέπεται η απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το μεγάλο εμπορικό κέντρο του Ελληνικού. Η Trade Estates έχει αναθέσει σε αρχιτεκτονική ομάδα τη σχετική προμελέτη του χώρου.

Τι συμβαίνει με το «Vouliagmenis Mall»

 Πρόσφατα δόθηκαν οι προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για την αρχική φάση του Vouliagmenis Mall Complex (Early Contractor Involvement – ECI), επένδυση άνω των 350 – 400 εκατ. ευρώ, όπου συμμετοχή φέρονται να έδωσαν οι ΑΒΑΞ – Rizzani, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ) με όμιλο από τον, η ΤΕΡΝΑ με την ACC αλλά και η Archirodon. Το νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. σε συνολική έκταση 130.000 τ.μ.. Επίσης, δρομολογείται και η ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της Τρ. Πειραιώς στο ίδιο συγκρότημα (σχεδόν 40.000 τ.μ., επένδυση 147 εκατ. ευρώ). Αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA.

Η «Riviera Galleria» στο θαλάσσιο μέτωπο

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η δημοπράτηση διαγωνσιμού για την κατασκευή του πολυτελούς εμπορικού συγκροτήματος Riviera Galleria, μια επένδυση που εκτιμάται στα επίπεδα των 120 με 130 εκατ. ευρώ, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που αναμένεται για το α’ 6μηνο 2023. Η ολοκλήρωσή του έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα της Riviera Galleria προγραμματίζονταν να αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Σε αυτούς θα φιλοξενούνται πολυτελή σήματα μόδας, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium boutiques, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μοναδικές παραστάσεις. Εχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 71% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 3% του GLA. Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma.