Στάση αναμονής τηρούν οι αγορές ομολόγων καθώς τα μηνύματα που εκπέμπει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη τα επιτόκια είναι αντικρουόμενα.

Από τη μία πλευρά κεντρικοί τραπεζίτες, μέλη του δ.σ υποστηρίζουν ότι μία περαιτέρω μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες στην Ευρωπαική οικονομία.

Στην αντίπερα όχθη κινούνται τα μέλη του δ.σ όπως η Isabel Schnabel η οποία σήμερα δήλωσε στο twitter ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, καθώς ο αποπληθωρισμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 3% από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, ενώ η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει μία ακόμη αύξηση τους κατά 0,5% τον επόμενο μήνα. Όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, ο αποπληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επομένως σύμφωνα με την ίδια την Schnabel «τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο (…) και να διατηρηθούν σε αυτό μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να επιστρέφει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ».

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,20% από 4,15% χθες έναντι 2,36% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,84%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0678 δολάρια από το επίπεδο των 1,074 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0771 δολάρια.