Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Στις 10:00 θα ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν και σήμερα Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Οι υπάλληλοι θα εργαστούν κανονικά στην έδρα της υπηρεσίας τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για  σήμερα πριν από τις 10:00 το πρωί. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

 Από τις 11:00 ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε Β, ΒΑ και ΒΔ Αττική

Από τις 11:00 θα ανοίξουν και σήμερα Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα στη Θήβα και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, στον δήμο Θηβαίων καθώς και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση,  ‘Αγιο Στέφανο, Κρυονέρι, ‘Ανοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού.

Από τα παραπάνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11 π.μ.

Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του κύματος κακοκαιρίας.

Περιφέρεια Αττικής: Κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία σε περιοχές με προβλήματα από την κακοκαιρία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία, «για την ασφάλεια μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού», όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά τη διαβούλευση που είχε την Τρίτη με τους δημάρχους, τους αντιπεριφεριάρχες και τους μετεωρολόγους Θ. Κολυδά και Θ. Καλύβα. Επίσης, αποφασίστηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών σε όλους τους δήμους ενώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις οι δήμοι ως αρμόδιοι.

Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Ανατολικής Αττικής

Κλειστά στους δήμους: Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης.

* Στο δήμο Μαραθώνα: θα είναι κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και σε Μαραθώνα – Ν. Μάκρη ανοιχτά

Ανοιχτά στους δήμους: Ραφήνας -Πικερμίου, Παιανίας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης.

Στον δήμο Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του δήμου Κρωπίας).

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστά στους δήμους: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Χαλανδρίου.

Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Φιλοθέης-Ψυχικού.

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*)

Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου.

Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

1. Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο

2. Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο

3. Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο

4. Γενικό λύκειο 3Ο

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κλειστά στους δήμους: Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής.

Ανοιχτά στους δήμους: Ασπροπύργου, Μεγαρέων.

Π.Ε. ΝΗΣΩΝ

Κλειστά στο δήμο: Σαλαμίνας.

Ανοιχτά στους δήμους: Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας.

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Πειραιώς, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος.

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διαβούλευση, ευχαρίστησε τους δημάρχους και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων. Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε με βάση την εκτίμηση των δεδομένων, από τις δημοτικές αρχές και τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις. Υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται σε «απόλυτη προτεραιότητά» καθώς και ότι το σύνολο των στελεχών της Περιφέρειας είναι σε διαρκή κινητοποίηση «προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύπτουν». Τέλος, για την παράταση ή μη του κλεισίματος κάποιων σχολείων την Πέμπτη, θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση μετά την επαναξιολόγηση της κατάστασης από την εξέλιξη των φαινομένων.