Την πεποίθηση ότι “ανοίγει μια νέα σελίδα για τις ελληνικές εξαγωγές στην αγορά της Ιαπωνίας” τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Export Credit Greece  – ECG, Γρηγόρης Σταματόπουλος, σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μαζί με τον ομόλογό του Ατσούο Κουρόντα μεταξύ της ECG και του οργανισμού για την Ασφάλιση Εξαγωγών και Επενδύσεων Ιαπωνίας – ΝΕΧΙ το οποίο συνάφθηκε στο Τόκιο στο πλαίσιο της πρόσφατης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Ιαπωνία, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

“Η υπογραφή της νέας συνεργασίας ECG- ΝΕΧΙ είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών Εξαγωγικών Πιστώσεων, η οποία θα αποδώσει καρπούς για τις ελληνικές και ιαπωνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στο μέλλον” επισήμανε σημειώνοντας ότι “η νησιωτικότητα της Ιαπωνίας, η ναυτοσύνη, η μεγάλη τεχνολογική της πρόοδος και η συνύπαρξή της με την βαθιά, ιστορική παράδοση, είναι που κάνουν την Ιαπωνία ιδανικό εταίρο της Ελλάδας”.

 

Ερωτηθείς για τους στόχους της συνεργασίας αυτής ο κ. Σταματόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Χτίζουμε βήμα-βήμα το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων αποτελεί ακόμα ένα όχημα με το οποίο η χώρα μας ενισχύει τις συνεργασίες με τους εταίρους της και βάζει τους Έλληνες εξαγωγούς σε θέση ισχύος στον παγκόσμιο χάρτη. Η νέα συνεργασία μας με την Ιαπωνία που επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα κοιτάει τόσο προς την Δύση όσο και προς την Ανατολή, για νέες επενδύσεις. Συνάπτουμε ισχυρότερες σχέσεις και συνεργαζόμαστε στις υπηρεσίες ασφάλισης, αντασφάλισης και συνασφάλισης, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των εξαγωγών, ενδεικτικά σε τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευές, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μηχανολογία, οι βιομηχανίες διαχείρισης απορριμμάτων”.

 

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Τόκιο εξήγησε ότι “η συνεργασία, όπως και το κλίμα, με τους ομολόγους Ιάπωνες είναι εξαιρετική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία πρώτη επαφή στην Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης της Βέρνης (Berne Union) και να συνεχίσουμε τις επαφές μέχρι και την υπογραφή του Μνημονίου. Πιστεύω ότι ανοίγει μία νέα σελίδα για τις ελληνικές εξαγωγές όσον αφορά στην αγορά της Ιαπωνίας”.

 

Τέλος ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του Οργανισμού ο κ. Σταματόπουλος είπε ότι “επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας με αντίστοιχους ομολόγους με βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και το πλάνο μεταρρύθμισης του Οργανισμού”.

“Η Export Credit Greece από πέρσι που μετασχηματίστηκε σε ΑΕ αφήνοντας πίσω την μορφή του ΟΑΕΠ, εκσυγχρονίστηκε όχι μόνο κατ’ όνομα, αλλά και κατά ουσιαστική δράση. Έχουμε ήδη υπογράψει αντίστοιχες συνεργασίες με τον ομόλογο οργανισμό του Ισραήλ, της Σερβίας, της Αιγύπτου, με το African Trade Insurance Agency, αλλά και εγχώρια με το ΕΒΕΑ. Εκσυγχρονίζουμε τα προϊόντα μας, αυξάνουμε τις υπηρεσίες μας και σύντομα θα προσφέρουμε στον Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγό ένα σύνολο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα κάνει τη ζωή του πιο εύκολη”.