Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έντυπο  Ε9 που αφορά τα ακίνητα  θα  λάβει ψηφιακή διάσταση  θα συμπληρώνεται αυτόματα έτσι ώστε να  γίνει πιο εύκολη  τη ζωή των ιδιοκτητών. Σκοπός  του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταργηθούν  τα πιστοποιητικά των μεταβιβάσεων  που αποτελεί βαρύ γραφειοκρατικό φορτίο για την αγορά ακινήτων. Οι προθέσεις της πολιτικής  ηγεσίας έγιναν γνωστές στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ με τον υπουργό Χρήστο  Σταϊκούρα και Γιώργο Πιτσιλή να περιγράφουν  το νέο τοπίο αλλά και την αναγκαιότητα αρκετών δήμων να ζητούν αλλαγές επί των αντικειμενικών αξιών.

Οι έξι αλλαγές στα ακίνητα με διορθώσεις στις τιμές ζώνης, επέκταση αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την Ελλάδα, εξπρές μεταβιβάσεις και αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής τιμών περιλαμβάνει η κυβερνητικά ατζέντα.

 

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνουν έξι αλλαγές.

1.Διορθώσεις αντικειμενικών: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περισσότερο χρόνο στους δήμους για να υποβάλουν αιτιολογημένες γνώμες για διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές παρατείνοντας έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2023 την προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, η οποία έληξε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου. Ηδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλει αίτημα για «κούρεμα» των τιμών καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα με εξωπραγματικές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 250%. Οι προτάσεις τους αξιολογούνται, ωστόσο από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και τον λογαριασμό του 2023.

2.Αντικειμενικό σύστημα σε όλη την Ελλάδα: Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη πιάσει δουλειά εστιάζοντας στο υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, δηλαδή σε 2.167 περιοχές-ζώνες οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση αλλά πρόκειται για οικισμούς με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

3.Αυτόματη αναπροσαρμογή: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4.Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Έτσι οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5.Μεταβιβάσεις: Καταργούνται τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6.Μισθώσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.