Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μετά από περιπέτειες δεκαετιών βλέπει «φως στο τούνελ» αφού θα αποκτήσει στρατηγικό επενδυτή. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να πουλήσει το 49% των μετοχών αναζητώντας συνεργασίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αεροναυπηγική και αποτελούν σήμερα τα βασικά ονόματα  κατασκευής στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών.

Πέντε εταιρείες έλαβαν πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΒ

Πρόκειται για τις εταιρείες Airbus (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία), Boeing (ΗΠΑ), British Aerospace Systems (Βρετανία), Dassault (Γαλλία) και Lockheed Martin (ΗΠΑ).

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η επιστολή ενδιαφέροντος έφτασε και στην η ιταλική Leondardo. H τελευταία  να σημειωθεί δεν έχει το κριτήριο του μεγέθους, αλλά   η κυβέρνηση  έστειλε  πρόταση  διότι είχε  εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν κινηθούν οι διαδικασίες  πώλησης του 49%.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει πολλά κριτήρια επιλογής στρατηγικού συνεργάτη για την ΕΑΒ. Το βασικό κριτήριο είναι ο στρατηγικός συνεργάτης θα πρέπει να προέρχεται από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εξαιρουμένου φυσικά της Τουρκίας.

Το δεύτερο κριτήριο επιλογής είναι ότι ο συνεργάτης της ΕΑΒ έχει ετήσιο τζίρο πάνω από 8 δις. ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα κριτήρια, αλλά αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Το πρώτο κριτήριο τέθηκε με στόχο να μην υπάρξουν Άραβες και ισραηλινοί ενδιαφερόμενοι και το δεύτερο να μην υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι..

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή  τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στα πέντε προεπιλεγμένα μέρη από την Ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόσκληση εστάλη στα προεπιλεγμένα μέρη την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Όμως όλα δείχνουν  ότι θα υπάρξει ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος. Αυτό δεν είναι άλλος από την αμερικανική Lockheed Martin, αφού στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ υλοποιείται έργο που αφορά σε ποσοστό 90% εξοπλισμό της αμερικανικής εταιρείας. Στην πράξη η αμερικανική αυτή εταιρεία, υπήρξε ο ιδρυτής της ΕΑΒ πίσω στο 1974.

Το βασικό έργο της ΕΑΒ στα επόμενα χρόνια θα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 και των C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προς  αυτή την κατεύθυνση αυτή έδειξε και η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας χθες στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Οι τελικές  αποφάσεις θα ληφθούν απ την παρούσα  κυβέρνηση εκτός κάποιου πολιτικού  απροόπτου. Οι προσδοκίες  της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι με  την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή, η ΕΑΒ να γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση υποστήριξης του εγχώριου αεροπορικού αμυντικού εξοπλισμού, τόσο για τις ανάγκες της χώρας, όσο και για τις ανάγκες άλλων χωρών. Η  EAB,  με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Lockheed Martin, θα είναι στο τιμόνι της εταιρείας  και μετά από 50 χρόνια  συνεργάτης θα κάνει κουμάντο σε μία νέα ΕΑΒ.