Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και η πορεία για τη δημοπράτηση της Β φάσης που αφορά στη δημιουργία οικολογικού Πάρκου, ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Carsten Rasmussen και Παναγιώτη Πανταζάτο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι το έργο περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη της ενώ θα αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχα έργα και σε άλλες Περιφέρειες. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη, ώστε το προσεχές διάστημα να προσδιοριστούν τα βήματα για την άμεση δημοπράτηση της Β Φάσης του έργου. Στο σχεδιασμό, έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη δημιουργία πάρκου, το οποίο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό και βιώσιμο προς τους χρήστες και θα ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αισθητικής και της πρωτοβουλίας New European Bauhaus. Για την ανάδειξη αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος συμφωνήθηκε να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, ιδίως των περιοίκων αναφορικά με τα οφέλη και τις προοπτικές αυτού του μεγάλου πάρκου. Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με την οριστικοποίηση του πλαισίου και των κανόνων δημοπράτησης του έργου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης αναφορικά με την εξέλιξη της συζήτησης η οποία επεκτάθηκε και σε άλλα κρίσιμα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική, με πόρους του ΕΣΠΑ, επισήμανε: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμευθήκαμε πως για εμάς το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου, είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας και θα παραδοθεί κανονικά στους πολίτες της Αττικής. Και αυτή τη δέσμευσή μας, την κάνουμε πράξη. Με συντονισμένες ενέργειες, όραμα και σχέδιο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη χρηματοδότηση της Α’ και Β’ φάσης του έργου, με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος ωστόσο ήμασταν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Μέρος αυτής της μεγάλης ανάπλασης είναι και η δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου και οικολογικού πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της. Με όραμα, σχέδιο και συνεργασίες προχωράμε και εξασφαλίζουμε για την Αττική μας πόρους δρομολογώντας σημαντικά έργα σε όλη την Αττική».

Τέλος μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε ο περιφερειάρχης στους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται: Το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής, οι δράσεις για την υγεία και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας καθώς και έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και θα συμβάλλουν στην ριζική αναμόρφωση της εικόνας της Περιφέρειας Αττικής.