Αυτοψία στις εργασίες που υλοποιούνται στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, επί της οδού Δήμητρας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικά και αισθητικά, πολυχώρου στέγασης υπηρεσιών πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Στόχος μας είναι ο εξωραϊσμός και το νοικοκύρεμα ενός χώρου που επί 20 χρόνια ήταν εγκαταλειμμένος, υπέστη φθορές και βανδαλισμούς, προκειμένου αυτός να γίνει λειτουργικός, επισκέψιμος και κατάλληλος κόμβος συγκέντρωσης υπηρεσιών της Περιφέρειας και του δημοσίου», δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Οι εργασίες που ήδη υλοποιούνται αφορούν «στο κλάδεμα δέντρων εντός του οικοπέδου των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου, την απομάκρυνση τυχών επικίνδυνων για πτώση κλαδιών και δέντρων, την ενίσχυση της υπάρχουσας περίφραξης έως ότου αποκατασταθεί με νέα, την καθαίρεση ετοιμόρροπου φυλακίου εισόδου και αντικατάστασή του με νέα προκατασκευασμένα γραφεία (isobox), την εγκατάσταση αναδόχου περιφρούρησης σε 24ωρη βάση και τον έλεγχο εισόδου στο χώρο».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια οι διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της πρώην Μοριακής Βιολογίας μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», με σκοπό τη μετεγκατάσταση σ’ αυτό των υπηρεσιών του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και μείωσης της δημοσιονομικής δαπάνης, από τον μισθωμένο χώρο όπου στεγάζονται. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και ξεκινούν οι εργασίες σύνταξης μελέτης στατικής επάρκειας του παλαιού κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου, εμβαδού περίπου τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών προκειμένου να επαναξιολογηθεί ο τρόπος αξιοποίησής του. Ταυτόχρονα έχει υπογραφεί σύμβαση με εταιρία φύλαξης σε 24ωρη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο κτιριακό συγκρότημα «Β» στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας καθώς και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, όπως και τα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Έβρου.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία παραχώρησης του εν λόγω κτιριακού συγκροτήματος στην Π.Α.Μ.Θ. από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώθηκε το 2020.