Συνολικά 13,4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) και σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπει προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο, 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2 ευρώ και 16,8 ευρώ.

Επίσης, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De minimis) που φτάνουν σε 115 ευρώ ανά στρέμμα θα καταβληθούν στους παράγωγους ξηρών μη μεταποιημένων σύκων της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

Το ποσό αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί σύκων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2021, διατηρούν παραγωγικά δένδρα και τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ 2.555.548 ευρώ που αφορά πληρωμή αποζημιώσεων από βροχοπτώσεις σε σύκα στη Βόρεια Εύβοια και στην Κύμη.