Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιδιαίτερα θετική δυναμική στις πολύ ισχυρές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και το ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού – Επενδυτικού Φόρουμ, που διοργάνωσαν στο Παρίσι από κοινού το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση. Κατά τις εργασίες του Φόρουμ ξετυλίχθηκε το πλέγμα της διμερούς συνεργασίας, αναδείχθηκαν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρουν η Ελλάδα για τις γαλλικές επιχειρήσεις και η Γαλλία για τις ελληνικές, ενώ διευρευνήθηκε η περαιτέρω οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μία σειρά κρίσιμων τομέων, όπως η ενέργεια με έμφαση τις Ανανεώσιμες Πηγές Εέργειας, οι υποδομές, οι μεταφορές, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η άμυνα και η ασφάλεια. Επίσης, πιάνοντας το νήμα από το πρώτο Φόρουμ που διεξήχθη το 2020, παρουσιάστηκαν δράσεις και συνεργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Μεγάλη και σημαντική ήταν η παρουσία της ελληνικής παρουσίας στο Φόρουμ, όπου συμμετείχαν 5 υπουργοί, 2 υφυπουργοί, 2 γενικοί γραμματείς και περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών και τοπικών επιμελητηρίων. Από τη γαλλική πλευρά, έλαβαν μέρος οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου, Olivier Becht και Οικολογικής Μετάβασης, Εδαφικής Συνοχής και Μεταφορών, Κλεμέντ Μπον, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού κράτους, εκπρόσωποι γαλλικών οργανισμών και περίπου 100 γαλλικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ ανήλθαν στους 300, πραγματοποιήθηκαν 40 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, της τεχνολογίας, της ασφάλειας, της άμυνας, των funds κ.ά.

Κατά τις ομιλίες τους στο Φόρουμ, που είχε θέμα «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αποτύπωσαν την ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που βασίζεται σε κοινές αξίες, διατύπωσαν τη βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και ενδυνάμωσης των ήδη ισχυρών επιχειρηματικών διμερών δεσμών και παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο του χαρτοφυλακίου τους. Ξεδιπλώνοντας το πλέγμα των διμερών σχέσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως Γαλλία και Ελλάδα συνδέονται με βαθιές, μακρόχρονες, πολυεπίπεδες, φιλικές, ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις. «Αυτές οι σχέσεις αποδεικνύονται ανθεκτικές στον χρόνο. Σταθερά και διαχρονικά, η Ελλάδα και η Γαλλία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και η σχέση αυτή έχει δημιουργήσει, ανάμεσά μας, μεγάλη εμπιστοσύνη», επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε τον τόνο των πολύ ισχυρών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως η φιλία της Ελλάδας με τη Γαλλία έχει χτιστεί στις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας.

Αναφερθείς στις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως είναι δύο χώρες που ενώνονται με δεσμούς φιλίας, αλληλοεκτίμησης και αλληλοϋποστήριξης. Αναδεικνύοντας τη σημασία του Φόρουμ, σημείωσε πως αποτελεί ακόμα μία σημαντική ευκαιρία για να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό και στον βιομηχανικό τομέα.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, τονίζοντας, ωστόσο, πως η Ελλάδα είναι σε θέση να μη ζητάει μόνο καλές πρακτικές από άλλα κράτη, αλλά όλο και περισσότερο να ανταποκρίνεται σε αιτήματα των εταίρων για το πώς μπορούν να διδαχθούν και από τη δική της περίπτωση.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι «οι σημερινές δυσκολίες δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν το κίνητρο για να έρθουν οι δύο χώρες μας πιο κοντά».

Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε πως ήδη τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς οι επισκέπτες από τη Γαλλία στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας έστειλε σαφές μήνυμα στις γαλλικές επιχειρήσεις ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα και πως υπάρχουν «πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας». Χαρτογραφώντας το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου αναφέρθηκε στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών δικτύων, της τεχνολογίας, με έμφαση τις ψηφιακές και της ναυτιλίας. Αντίστοιχα, απηύθυνε μήνυμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Γαλλία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Εδαφικής Συνοχής και Μεταφορών της Γαλλίας ανέδειξε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. «Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών γίνεται αισθητή σήμερα στο Παρίσι, με τη μεγάλη συμμετοχή στο Φόρουμ», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως «αυτή η στενή συνεργασία εγγράφεται στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες».

Σημειώνεται, πως το Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό – Επενδυτικό Φόρουμ εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών.