Χαλκιδική, Σιθωνία, Ελιά
Χαλκιδική, Σιθωνία, Ελιά
Πηγή Εικόνας: Nikolai Karaneschev - Wikimedia Commons

Καθοδικά κινήθηκε στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας στον νομό Χαλκιδικής, πτώση που αποδίδεται αφενός στην ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Παρόλα αυτά, στην πλειονότητά τους (ποσοστό 52%), οι επιχειρήσεις της περιοχής δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να εξοικονομήσουν ενέργεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της δίμηνης έρευνας «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που διεξήγαγε η εταιρία Interview, για λογαριασμό του εκεί επιμελητηρίου, σε δείγμα 325 επιχειρήσεων-μελών του.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα πώς κρίνουν την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεών τους, τέσσερις στους/στις δέκα επιχειρηματίες (40%) τη χαρακτηρίζουν ως μέτρια, το 25% ως ικανοποιητική, το 18% ως κακή και το 17% ως καλή. Ερωτηθέντες πώς κινήθηκε ο τζίρος τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 66%) δηλώνουν πως αυτός μειώθηκε, το 25% ότι δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή και μόνο το 11% ότι είδε αύξηση.

Ως προς το αν θα διατηρήσουν το προσωπικό τους ως έχει τον επόμενο μήνα, επτά στους/στις δέκα (70%) επιχειρηματίες που διαθέτουν εργαζόμενους απαντούν πως δεν θα κάνουν απολύσεις, σε αντίθεση με το 23%, που δίνει την αντίθετη απάντηση. Το 7% δε, προτίθεται να κάνει και προσλήψεις. «Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση της επιχείρησής σας σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων στους επόμενους έξι μήνες»; Το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν πως θα είναι χειρότερη, το 30% ίδια και το 9% καλύτερη.

Κατά τα λοιπά, το 44% δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, το 52% ότι δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το 4% δηλώνει ότι η ερώτηση αυτή δεν το αφορά. Το 19% δηλώνει ότι η αύξηση επιτοκίων έχει επηρεάσει τον δανεισμό του και το 9% ότι δεν έχει δει κάποια μεταβολή, ενώ το 72% εκτιμά πως δεν το αφορά η ερώτηση.

Στην ερώτηση αν «η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας», το 58% απαντά καταφατικά και το 34% αρνητικά, ενώ το 8% δεν παίρνει θέση («δεν γνωρίζω»/«δεν απαντώ»).