Στην 2η γενική συνέλευση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και με την ολοκλήρωση της προεδρίας των Κυπρίων, η προεδρία παραδόθηκε στην ΚΕΕΕ.

 

 

Στην γενική συνέλευση, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, μετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Βουλγαρία, τη Βοσνία, το, Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπεύθυνος εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων της ΚΕΕΕ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης παρουσίασε στην τοποθέτησή του, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα). Μίλησε επίσης για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας με ειδική αναφορά στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 και τις προβλέψεις για το 2023.

 

 

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ήταν ακόμη τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, οι προτάσεις της ΚΕΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς και ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αγωγός Ελλάδος-Βουλγαρίας και η τετραμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

 

 

Υπογραμμίστηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό τομέα προκειμένου η χώρα μας να αναδειχθεί στο προσεχές μέλλον σε βασική διαχειρίστρια- προμηθεύτρια φυσικού αερίου. Ακόμη, η τεράστια συμβολή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κρίση και οι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις σε ΑΠΕ για την επόμενη πενταετία.

 

 

Τονίστηκε τέλος ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων καθώς και για τη διασφάλιση και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών απέναντι σε όποια αναθεωρητική προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται.

 

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε συνάντηση με τον υπεύθυνο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας μας στην Λευκωσία, Ιωάννη Κατσάρα, κατεγράφη το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής από την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο τη συνεργασία με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Κύπρου.