Άνοιξε την αυλαία του σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου το 5th Athens Investment Forum με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός». Το συνέδριο διοργανώνουν για 5η συνεχόμενη χρονιά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions SA, υπό την τιμητική αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ακολουθούν οι εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου:

Εδ. Καρρέρ: «Αναγκαία η ενότητα και η συναίνεση»

Τις εργασίες του 5th Athens Investment Forum, άνοιξε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vertical Solutions, Εδουάρδος Καρρέρ. Στην ομιλία του, ο Ε. Καρρέρ τόνισε ότι η χώρα εισέρχεται σε χρονιά εκλογών και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να θυμούνται που κατάφερε να φτάσει ο Ελληνισμός όταν ήταν ενωμένος και τι υπέστη όταν υπήρχε διχασμός. Ο Ε. Καρρέρ απεύθυνε έκκληση – μέσα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία- να υπάρξει «μία γόνιμη και σωστή πολιτική αντιπαράθεση, δυνατή αλλά με σωστές συνθήκες» επισημαίνοντας την ανάγκη για ενότητα και συναίνεση. Τέλος, στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες και όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης.

 

Γ. Στασινός: «Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά, με όφελος για την κοινωνία»

«Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά με όφελος για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο και την εξέλιξη των έργων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πραγματικά και αντικειμενικά, η κατάσταση στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα πλέον επενδύει πολλά, με πολλά έργα και μελέτες.

«Κανείς δεν είναι τέλειος, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση – είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι προκηρύξεις των έργων και μελετών που βγαίνουν – και οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις, που ήδη έγιναν ή γίνονται», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Το ότι προχωρούν και ωριμάζουν πια σε ρεαλιστικούς χρόνους – όχι ακόμη βέλτιστους αλλά κάπως ρεαλιστικούς – είναι μεγάλη πρόοδος», καθώς όπως είπε: «Όλα αυτά είναι σημαντικά τόσο για τον τεχνικό κλάδο όσο και για το σύνολο της οικονομίας».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι μέσα από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιμέρους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο σύνολο έργων. Που πρέπει να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και όλα μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα σε 5 ως 7 χρόνια, περίπου, συνολικά.

Όσον αφορά στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθείται από το ΥΠΕΝ με τη συνδρομή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γίνεται προσπάθεια να ανατεθούν 300 μελέτες για τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το Επιμελητήριο, ενώ συνήθως στη χώρα προχωρούσαν 30 κάθε χρόνο. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα το πετύχαινε το ΥΠΕΝ σε εκατό χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να κάνουμε τα 100 χρόνια 4, δηλαδή να μειώσουμε στο 1/25 του χρόνου. Και έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήσαμε 113 διαγωνισμούς και σε δύο μήνες έχουμε ήδη 100 προσωρινούς αναδόχους.

«Νομίζω ότι η ρότα που έχει χαραχθεί, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, τον πληθωριστικό κύκλο και τις τιμές, την αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις και την υγεία, ειδικά για τη χώρα μας και τον εθνικό σχεδιασμό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Και κλείνοντας, επεσήμανε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με στόχους, πρόγραμμα, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε ένα μοναδικό ιστορικά επίτευγμα: να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε λίγα χρόνια.»

 

 

Χρ. Σταϊκούρας: «Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022, με υψηλότερες αντοχές από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο»

 

Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022 καθώς σε δύσκολες συγκυρίες επιδεικνύει υψηλότερες αντοχές από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα η χώρα με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις παρουσιάζει ρυθμούς μεγέθυνσης 5,6%, την ώρα που οι περισσότερες, προβλέψεις κάνουν λόγο για πάνω από 6%, ρυθμός διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη και το 2023 με εκτίμηση στο 1,8% ποσοστό τριπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αύξηση της κατανάλωσης, ενώ φέτος, όπως είπε, αναμένεται νέο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών μελών, σε εξαγωγές μέχρι το 2024, έχοντας ήδη φθάσει στο 41% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό καταφέραμε να διατηρήσουμε τις θέσεις απασχόλησης σε πρωτόγνωρες κρίσεις και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις, με συνέχιση της συρρίκνωσης της ανεργίας.

«Όλοι οι υπόλοιποι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «θα γυρίσουμε στην αναγκαιότητα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά», καθώς ήδη η χώρα έχει βιώσιμο χρέος.

«Η πραγματική οικονομία αντέχει, τα δημόσια οικονομικά πάνε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά ρεαλιστές», ανέφερε χαρακτηρισικά. Και πρόσθεσε ότι η χώρα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ πρόκειται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Επιπλέον, το 2023 εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 5%, ωστόσο η δημοσιονομικές πολιτικές θα γίνονται όλο και πιο συσταλτικές. Την ώρα που ο κίνδυνος διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους σε περιόδους κρίσεων είναι υπαρκτός, το ζήτημα είναι η λήψη ορθολογικών πολιτικών για περιορισμό των κινδύνων ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες των πολιτικών  του υπουργείου Οικονομικών. Συνετή δημοσιονομική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Έκανε λόγο για μία  διορατική στρατηγική, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα μας, με παράλληλο στόχο να κρατήσουμε τα spread του ελληνικού χρέους σε ρεαλιστικά επίπεδα όπως σήμερα.

Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να κινούμαστε σε αυτούς τους άξονες με ρεαλισμό και σύνεση μακριά από αυταπάτες.

Εφη Αχτσιόγλου: «Κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα – Χρειάζεται ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μονοπάτι»

Για κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα έκανε λόγο απ΄ την πλευρά της η κα Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας, την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κοινού, τις πιέσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας  έμφαση στην οικολογική και κοινωνική της διάσταση. Επισήμανε ότι το σύστημα αρνείται να ασχοληθεί σοβαρά με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν δεν έχουν τη διάθεση να αλλάξουν κάτι στο παραγωγικό μοντέλο.

«Χωρίς πολιτική συνεργασιών και μία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν» είπε, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η μείωση των ανισοτήτων είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται παρά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Επιπλέον, τόνισε ότι το κράτος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα, έχουμε μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά με υψηλές τιμές ενέργειας.

Επεσήμανε τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης, με βασική παράμετρο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τη διάχυσή της στην κοινωνία, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα απελπιστικό ρεκόρ αργής προσαρμογής.

Η πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση μπορούν να δώσουν μία πραγματική ώθηση, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Χρειάζεται να σχεδιάσουμε από κοινού ένα αναπτυξιακό μονοπάτι που θα επιλέγει τους τομείς που υπάρχει δυνατότητα άλματος και να υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, με ισχυρό κράτος και δημόσια διοίκηση» τόνισε.

Δ. Δημητριάδης: «Επιτακτική η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό» 

 

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ, Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και την ενεργειακή κρίση, εκτιμώντας ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Όπως είπε: «Οι πολλαπλές κρίσεις καθιστούν την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό επιτακτική».

Επεσήμανε δε τις πολιτικές ψηφιακής αναβάθμισης αλλά και την καταγραφή  της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω της ΕΤΑΔ.

Στον όμιλο του Υπερταμείου η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οδηγός ανάφερε χαρακτηριστικά, καθώς στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 15%, με ταυτόχρονη επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, επεσήμανε ότι το Υπερταμείο έχει ήδη ενταχθεί σε δύο forum που συνδέονται με τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.