Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διεύρυνση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, το κόστος των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση στην νησιωτική χώρα, αλλά και τα προγράμματα χρηματοδότησης αποτέλεσαν τη βάση προβληματισμού στην, πρόσφατη, 52η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Όμιλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ).

Σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε στην ομιλία του, το θέμα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών νησιών μέσω της πρωτοβουλίας GR-eco Islands και το γεγονός ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στις φυσικές καταστροφές και τη στήριξη των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών Χρήστος Τριαντόπουλος,.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, ανέπτυξε στην ομιλία της, το θέμα της άσκησης εξειδικευμένων πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα των νησιών, με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας. 

Ο γενικός γραμματέας νησιωτικής πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τριετούς εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά και στις διαδικασίες αξιολόγησης και σχεδιασμού, που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων των νησιών.

 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιορδάνης Τσώτσος υπογράμμισε τη σημασία του κόστους ενέργειας ως επιβαρυντικό παράγοντα για τα κόστη στις μεταφορές και στις τιμές των αγαθών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.