«Πράσινο φως» στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή Κεραμείων Αλλατίνη του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε στη σημερινή της συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη, με τον όρο οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ουρανοξύστη, που προβλέπεται να δημιουργηθεί και θα έχει ύψος μέχρι 100 μέτρα, να αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, να τον καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας Αλλατίνη.

Παράλληλα η έγκριση έγινε με τους όρους να υιοθετηθούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια, να προωθηθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων να ενισχύει την άνεση της πεζής κυκλοφορίας και των ΑΜΕΑ και οι χώροι στάθμευσης να είναι υποχρεωτικά υπόγειοι.

Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο στο οποίο εφαρμόζεται το μελετούμενο Σχέδιο είναι εμβαδού 81,2 στρεμμάτων περίπου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής που έχει την ονομασία «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης». Ιδιοκτήτης του ακινήτου και φορέας κίνησης της διαδικασίας είναι η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ ενώ η δόμηση προτείνεται να αναπτυχθεί στην νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου.

Η περιοχή επέμβασης πρόκειται να οργανωθεί σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά τα τμήματα του ακινήτου που θα αποδοθούν ως εισφορά γης για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών για τη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην ενότητα αυτή προτείνεται να είναι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ενώ προτείνεται να επιτρέπονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Η δεύτερη ενότητα προβλέπει κεντρικές λειτουργίες πόλης (κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση).

Με αφορμή το θέμα αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε ικανοποιημένη καθώς, όπως είπε, η περιοχή θα λειτουργήσει υπέρ της καθημερινότητας των ανθρώπων, ενώ η πρόβλεψη για τη δόμηση του χώρου είναι τέτοια ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να θέλει και ο ίδιος να τον επισκεφθεί.