Η δικτύωση των νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί το επίκεντρο των επαφών του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υφυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο των επαφών τους, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece είχαν συζητήσεις με μέλη του Silicon Valley Greek Hub και επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Berkeley – UC Berkeley, ενώ συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του πανεπιστημίου στην Ελλάδα και συνέργειες με τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Σημαντικές και ουσιαστικές συναντήσεις σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο! Ο στόχος των επαφών μας στην Καλιφόρνια είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση, τη δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση των Ελλήνων που ζουν εδώ και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας.

Συναντήσαμε τα μέλη του Silicon Valley Greek Hub. Ένα δίκτυο ταλαντούχων Ελλήνων που δραστηριοποιείται στη μήτρα της καινοτομίας και που επιδιώκει να διευκολύνει τη σύνδεση της Ελλάδας με την περιοχή της Silicon Valley. Τους παρουσιάσαμε το νέο επενδυτικό/επιχειρηματικό κλίμα που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, τη δυναμική του Elevate Greece και τις μεταρρυθμίσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας. Ακούσαμε τις προτάσεις ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο δίκτυο της καινοτομίας και συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις επαφές μας.

Αμέσως μετά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece που βρίσκονται στην αποστολή συμμετείχαν σε pitching event με εκπροσώπους επενδυτικών/επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, όπου παρουσίασαν τις ιδέες και τις δραστηριότητές τους. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν να διευκολύνουν τη δικτύωσή τους στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Λίγο νωρίτερα, επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο Berkeley – UC Berkeley. Με καθηγητές και ακαδημαϊκούς αλλά και τον επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου συζητήσαμε για καλές πρακτικές, για τους τεχνοβλαστούς και για παραδείγματα σύνδεσης της έρευνας με την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ξεναγηθήκαμε, επίσης, στους χώρους του Πανεπιστημίου και είδαμε από κοντά τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου CITRIS. Συμφωνήσαμε στο να διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του Berkeley στην Ελλάδα και συνέργειες με τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σε συνάντηση με τον επενδυτικό φορέα Nomura Greentech συζητήσαμε για πιθανές συνεργασίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης, στην αγροτεχνολογία και σε άλλα έργα υποδομών».