πόλη, πανόραμα, smartphone, έλεγχος, κύκλωμα, βιομηχανία, αρχιτεκτονική, ιστός, δίκτυο, σημεία, γραμμές, διασύνδεση, βιομηχανία 4,0, ίντερνετ των πραγμάτων, έργο, εργαλεία, υψηλή τεχνολογία, στρατηγική, έρευνα, τεχνολογία, παραγωγή, πληροφορική, επικοινωνία, δικτύωση, τηλεπικοινωνίες logistics, μηχάνημα, ,internet, σύνδεση, ανταλλαγή, δεδομένα, world wide web, υπολογιστής, τεχνητή νοημοσύνη
πόλη, πανόραμα, smartphone, έλεγχος, κύκλωμα, βιομηχανία, αρχιτεκτονική, ιστός, δίκτυο, σημεία, γραμμές, διασύνδεση, βιομηχανία 4,0, ίντερνετ των πραγμάτων, έργο, εργαλεία, υψηλή τεχνολογία, στρατηγική, έρευνα, τεχνολογία, παραγωγή, πληροφορική, επικοινωνία, δικτύωση, τηλεπικοινωνίες logistics, μηχάνημα, ,internet, σύνδεση, ανταλλαγή, δεδομένα, world wide web, υπολογιστής, τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή Εικόνας: Gerd Altmann / Pixabay

Αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων είναι, σήμερα, η παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Παρά τη συνεχιζόμενη διείσδυση του 5G στην κινητή τηλεφωνία και των οπτικών ινών στη σταθερή, οι πιέσεις που ασκούνται στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι έντονες. Την επόμενη πενταετία, το μηνιαίο μέσο έσοδο ανά πελάτη (average revenue per user-ARPU) για την παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών, υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει – κατά μέσο όρο – κατά 4,2% μεταξύ 2022 και 2027.  

“Το μηνιαίο ARPU από κινητές και σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Ούτε το 5G, ούτε οι οπτικές ίνες μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την πτώση”, επισημαίνει η εταιρεία ερευνών Omdia στο τελευταίο της report, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. Για την ακρίβεια, το μέσο μηνιαίο ARPU εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,2% το εξεταζόμενο διάστημα και θα φτάσει στα €7,16 το 2027 από €7,48 το 2022. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, τα συνολικά έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα αυξηθούν κατά 14% την επόμενη πενταετία, με τον πήχη των εσόδων να μπαίνει στα €12 τρισ. το 2027. Τα δε συνολικά έσοδα από υπηρεσίες (σταθερής και κινητής) υπολογίζονται σε €1,2 τρισ. έως τότε, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Omdia. 

Η πορεία του 5G

Η Omdia προβλέπει ότι το 5G θα αντιπροσωπεύει 5,9 δισεκατομμύρια συνδρομές το 2027, που ισοδυναμεί με διείσδυση στον πληθυσμό της τάξης του 70,9%. 

Οι δε σταθερές ευρυζωνικές συνδρομές, που παραδίδονται μέσω οπτικών ινών στο σπίτι, θα υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο έως το 2027, που ισοδυναμεί με διείσδυση νοικοκυριού 41,9%. 

Πρόβλεψη εσόδων

Στις αγορές κινητής τηλεφωνίας, όπως υπογραμμίζει το σχετικό report της εταιρείας, είναι πλέον προφανές ότι το 5G δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την πτώση του ARPU, καθώς οι πελάτες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για αυτό. “Οι απεριόριστες υπηρεσίες ροής δεδομένων και βίντεο, που ομαδοποιήθηκαν αποκλειστικά σε συμβόλαια 5G, είχαν κάποια επιτυχία, αλλά αυτό δίνει στον κλάδο μόνο την ψευδαίσθηση μιας ανόδου του 5G ARPU”, τονίζουν οι αναλυτές. 

Στις αγορές σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, η μετάβαση στην οπτική ίνα είχε καθαρό θετικό αντίκτυπο στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς η τεχνολογία προσφέρει μια πολύ αναγκαία αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών οικιακής ευρυζωνικότητας εν μέσω πανδημίας. 

Ωστόσο, αγορές με υψηλή διείσδυση οπτικών ινών βλέπουν σημαντική πτώση στο ARPU, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Κίνα, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχει σαφής πορεία δημιουργίας εσόδων για τους πελάτες οπτικών ινών μετά τη μετάβαση. 

“Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν τεχνολογία. Αγοράζουν διασκεδαστικές συναρπαστικές νέες εμπειρίες. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να μεταπωλούν την τεχνολογία, που αγοράζουν απευθείας στους πελάτες, και αυτό δεν λειτουργεί. Το δίκτυο είναι το θεμέλιο στο οποίο μπορεί να ανθίσει η καινοτομία και η δημιουργικότητα, όπως το 4G και οι εφαρμογές για κινητά. Δεν εναπόκειται μόνο στους φορείς εκμετάλλευσης να λύσουν την πρόκληση ανάπτυξης της ARPU, αλλά μάλλον στο υπόλοιπο οικοσύστημα των ψηφιακών υπηρεσιών”, αναφέρει η μελέτη.