Θεσσαλονίκη από ψηλά
Θεσσαλονίκη από ψηλά
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος της πρώην «Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού» στο Ντεπώ της Θεσσαλονίκης, όπου το σύνολο των κτιρίων χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία το 1994, με απόφαση υπουργού Πολιτισμού, προγραμματίζει ο κεντρικός δήμος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμος ως ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί να αξιοποιήσει το διατηρητέο συγκρότημα με τον περιβάλλοντα χώρο του για κοινωφελείς και πολιτιστικές χρήσεις, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας. Επιθυμία είναι η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στην επιλογή των χρήσεων εντός του χώρου του διατηρητέου συγκροτήματος και τη διαμόρφωση ενός κτιριολογικού προγράμματος για την αξιοποίησή του, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών ενεργειών για την εν συνεχεία διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Μαμαγαία καλεί τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν: σε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου καθώς και σε διαδικασίες διαμόρφωσης προτάσεων σχεδιασμού του χώρου.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού: ένα κλειστό εργαστήριο με τη σχολική κοινότητα του 14ου Γυμνασίου και 14ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης και ένα ανοιχτό εργαστήριο με τη συμμετοχή κατοίκων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ομάδων πολιτών, ενδιαφερόμενων συλλόγων, τοπικών επιχειρήσεων κτλ.
Τα δύο εργαστήρια στοχεύουν αφενός στο να ενημερώσουν για την προγραμματισμένη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπώ και αφετέρου στο να εμπλέξουν τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής στις διαδικασίες σχεδιασμού του χώρου.