Πηγή Εικόνας: Pxfuel

Σε στενωπό έχει βάλει την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών ο διογκούμενος πληθωρισμός και η πίεση στα οικογενειακά εισοδήματα και τους εταιρικούς προϋπολογισμούς. Συνεχίζοντας το αρνητικό σερί των πτωτικών τριμήνων, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, η αγορά υποχώρησε κατά 19,5% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση, που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί το 4ο συνεχές πτωτικό τρίμηνο για την αγορά, που ήδη συμπλήρωσε ένα έτος με αρνητικά πρόσημα. Το 3ο τρίμηνο του 2022 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά μόλις 68 εκατ. μονάδες, μια ισχνή επίδοση, την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει ούτε το “back to school”, του Σεπτεμβρίου, που ήταν και αυτό απογοητευτικό από πλευράς πωλήσεων. 

Στην περιοχή της Ευρώπης, η πτώση ήταν ακόμη πιο εκκωφαντική, καθώς κινήθηκε στην περιοχή του 26,5%, με τις πωλήσεις να κατέρχονται στα 17 εκατ. μονάδες. Πρόκειται για το τρίτο συνεχές αρνητικό πρόσημο στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και συνιστά τη χειρότερη επίδοση σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. 

“Πολλαπλοί παράγοντες οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση της αγοράς, στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών, της μείωσης της ζήτησης και των υψηλών επιπέδων αποθεμάτων. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις συνολικές αποστολές”, σχολιάζουν οι αναλυτές. 

Ιστορική επιβράδυνση

Οι αναλυτές της εταιρείες ερευνών Gartner Inc. κάνουν λόγο για μια ιστορική επιβράδυνση στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, σχολιάζοντας δυσμενώς τη χαμηλή ζήτηση για συσκευές τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων. 

Αφενός η πίεση στα οικογενειακά εισοδήματα και στους εταιρικούς προϋπολογισμούς οδηγούν σε πιο επιλεκτικές δαπάνες για τεχνολογία, με τους υπολογιστές να μην βρίσκονται πλέον στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων. 

Οι κατασκευαστές υπολογιστών διάγουν μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε καθοδικό σπιράλ και για το 2023, αναγκάζοντας τους προμηθευτές να χτίσουν τις άμυνές τους. 

Οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς

Οι τρεις κορυφαίοι προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών παρέμειναν αμετάβλητοι το 3ο τρίμηνο του 2022, με τη Lenovo να διατηρεί την πρωτιά στις πωλήσεις με μερίδιο αγοράς 25,2%. Η Lenovo κέρδισε μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αν και οι αποστολές μειώθηκαν από έτος σε έτος. 

Η HP, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κατέχοντας μερίδιο 18,7%, γνώρισε ένα δύσκολο τρίμηνο με απότομη πτώση στις συνολικές παγκόσμιες αποστολές, ενώ η τρίτη στη λίστα, Dell, με μερίδιο 17,7% μείωσε τη διαφορά του μεριδίου αγοράς της από την HP.