ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη ενόχληση φαίνεται να δείχνουν πολλά (κυβερνητικά) στελέχη του ΥΠΕΝ απέναντι στο διάλογο και τη δημοσιογραφική κριτική τους τελευταίους μήνες… Χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αυτό να αφορά ευθέως την πολιτική ηγεσία, καθώς τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν δείξει ευθέως τέτοια συμπεριφορά αλλά έχουν σαφώς την ευθύνη των επιλογών των συνεργατών τους….

Συγκεκριμένα, εδώ και πολλούς μήνες οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα θέματα του ΥΠΕΝ (και είναι πολλοί γιατί περιλαμβάνουν αφενός το ενεργειακό ρεπορτάζ και αφετέρου το περιβαλλοντικό, μαζί με αρκετούς από το ελεύθερο ρεπορτάζ) διαμαρτύρονται δικαίως διότι η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει να ενημερώνει την κοινή γνώμη με τηλε-διαγγέλματα χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και με συνεντεύξεις σε εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου (όπου ως γνωστόν οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν δεν έχουν ειδικές γνώσεις), απαξιώνοντας πλήρως τις συνεντεύξεις τύπου. Αυτή η πρακτική δίνει ταυτόχρονα στους πολιτικούς την πολυτέλεια να απαντούν και να μιλούν μόνο με «φιλικούς» δημοσιογράφους – ή αυτούς που οι ίδιοι επιλέγουν, αποφεύγοντας τη βάσανο των απρόσμενων ή «κακών» ερωτήσεων….

Πρόσφατα ο Κώστας Σκρέκας, υπό την πίεση της επικαιρότητας, δέχθηκε και έκανε συνέντευξη τύπου μετά από πάρα πολλούς μήνες. Ζήτημα είναι να έχει κάνει ο ίδιος πάνω από 3-4 τέτοιες συναντήσεις με δημοσιογράφους… Και ενώ αρχικά το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι η συζήτηση με τους δημοσιογράφους θα είναι εφ όλης της ύλης, ο Υπουργός αποφάσισε ότι θα συζητήσει μόνο ενεργειακά θέματα, λόγω επικαιρότητας είπε – αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν η απουσία της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια σε έναν ευρύ κύκλο δημοσιογράφων που ένιωθαν ότι τους εμπαίζουν – και υπηρξαν και αποχωρήσεις…

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κυρίως της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και όχι τόσο του ΥΠΕΝ, οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το Υπουργείο μαθαίνουν την επίσημη κατάθεση των νομοσχεδίων από τη Βουλή και όχι από το ΥΠΕΝ, κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα. Ελέω επιτελικού κράτους προφανώς, το οποίο έχει αποτύχει στην επιτελική λειτουργία της ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί της ουσίας των θεμάτων, περιοριζόμενο σε εύπεπτες επιφανειακές προσεγγίσεις γενικότητας από το Μέγαρο Μαξίμου σε ειδικά θέματα που δεν γνωρίζουν στο κέντρο της κυβέρνησης….

Επίσης, πολλές φορές οι δημοσιογράφοι του ΥΠΕΝ (και των δύο ρεπορτάζ) έχουν ασκήσει κριτική στα στελέχη του ΥΠΕΝ (για λάθη στα Δελτία Τύπου που εκδίδονται με το εθνόσημο, για «παράξενες» επιλογές δημοσιότητας και προτιμήσεις προς μέσα και πρόσωπα, για προβληματική και μη έγκαιρη ενημέρωση κλπ) τόσο δια ζώσης όσο και μέσω δύο ημι-«επίσημων» ομάδων συζήτησης, που χειρίζεται το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ, στην πλατφόρμα μηνυμάτων που χρησιμοποιεί γενικά η κυβέρνηση: το WhatsApp. Και ορισμένες φορές σε αυτόν το διαδικτυακό χώρο η συζήτηση ξεφεύγει μεταξύ των συμμετεχόντων συντακτών, αλλά τις περισσότερες φορές διατυπώνονται ερωτήσεις και απαντήσεις που εξυπηρετούν όλους και κατ΄επέκταση τους πολίτες μέσω της ενημέρωσης που παρέχεται από τα media.

Τί συνέβη ξαφνικά; Για μια ακόμη φορά, χθες 18 Οκτωβρίου, τα στελέχη του ΥΠΕΝ δέχθηκαν δριμεία κριτική για κατάθεση νομοσχεδίου (που αφορά ενσωμάτωση οδηγίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – και άλλες διατάξεις) ξαφνικά ένα βράδυ (που θα έλεγε και ο Ερντογάν) χωρίς καμία ενημέρωση από το ΥΠΕΝ. Η κριτική άρχισε με την πρακτική της έλλειψης ενημέρωσης και πέρασε γρήγορα σε συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων για το περιεχόμενο, αφού δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση επί αυτού από το αρμόδιο Υπουργείο.

Και τί έκαναν λίγο μετά οι «φωστήρες» της Μεσογείων; Επέλεξαν να «κλείσουν» τη δυνατότητα ερωτήσεων στους δημοσιογράφους, κρατώντας μόνο για τους εαυτούς τους τη δυνατότητα ανάρτησης περιεχομένου στις σχετικές ομάδες του WhatsApp…. Κοινώς, αφού δεν μας αρέσει ο διάλογος, τον κόβουμε…. Σε κρατικά ελεγχόμενο μέσο επικοινωνίας… Το ότι η κυβέρνηση αρχίζει να τείνει προς τον αυταρχισμό το λέει η αντιπολίτευση καιρό, αλλά οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον του ΥΠΕΝ, δεν είχαν τέτοια δείγματα μέχρι τώρα. Αφήστε που κάποιοι, μάλλον «νεοφώτιστοι», θεωρούν δικό τους τσιφλίκι τη διαδικασία ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, τους οποίους βρήκαν στο ΥΠΕΝ όταν πήγαν και θα είναι εκεί πολύ μετά από όταν εκείνοι αποχωρήσουν…. Τέτοια συμπεριφορά είναι μάλλον κατάντια για το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΥΠΕΝ…

Σημειωτέον, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία (υπό τον Κωστή Χατζηδάκη) αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αντιμετώπισαν προβλήματα με δημοσιογράφους και την κριτική τους. Και όλοι επέδειξαν τάσεις αποκλεισμού ή φαβοριτισμού (ή ακόμη και επιθετικότητα προς συγκεκριμένους δημοσιογράφους) αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο (στο ΥΠΕΝ τουλάχιστον) να αφαιρέσουν το λόγο, να κλείσουν τα μικρόφωνα ή να σταματήσουν το διάλογο βάζοντας απαγορευτικό στην έκφραση των δημοσιογράφων – μέσα στα εργαλεία και τα μέρη που έχουν φτιαχτεί για ενημέρωση των δημοσιογράφων μάλιστα….

Μόνο σχετικό παράδειγμα που θυμόμαστε είναι του απίθανου Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη του ΣΥΡΙΖΑ (στο τότε ΥΠΟΜΕΔΙ) που, επειδή δεν ολοκλήρωσε σχεδόν τίποτε ουσιαστικό επί της υπουργικής του θητείας, επέλεξε να αφαιρέσει τη διαπίστευση δημοσιογράφου που ασκούσε δριμεία κριτική στα (μη) πεπραγμένα του – αλλά φυσικά δεν κατάφερε να του κλείσει το στόμα…. Ίσως λοιπόν στο ΥΠΕΝ να έχουν λάθος πρότυπα και μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ….

Πάντως τέτοια «επίσημη» δυσανεξία, όπως τώρα αρχίζει να δείχνει το ΥΠΕΝ, στους δημοσιογράφους που ρωτούν και σχολιάζουν, παρατηρούσαμε στα αλήστου μνήμης κομμουνιστικά καθεστώτα και στη σημερινή Ρωσία (και ορισμένα άλλα αυταρχικά καθεστώτα, όπως του Ορμπάν, που, περιέργως, έχει στηλιτεύσει η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης)… Τώρα το παρατηρούμε Μεσογείων και Ρούσσου γωνία, στο ΥΠΕΝ….

Ίσως σύντομα οι μανδαρίνοι της Μεσογείων καταλάβουν τα λάθη τους και να συνέλθουν. Είναι και το παρόν άρθρο μια ευκαιρία. Ειδάλλως θα καταλάβουν σύντομα και αυτοί ότι η ιστορία είναι γεμάτη από «αναντικατάστατους» σε τέτοιες θέσεις…

ΥΓ: υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δείχνουν τους τελευταίους μήνες έντονο «κυβερνητισμό» και αλαζονεία, από πολλά κυβερνητικά στελέχη – και του ΥΠΕΝ. Αλλά δεν αφορούσαν μέχρι τώρα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως η ενημέρωση της κοινής γνώμης… Και οι κάλπες πλησιάζουν, «σύντροφοι»….