Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Η προστασία της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πρέβελη και του φοινικόδασους απασχόλησε σήμερα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, κατέθεσαν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία και υιοθετήθηκαν από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα, την ίδρυση φορέα διαχείρισης για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία θα συμμετέχει η περιφέρεια, ο δήμος, το δασαρχείο και άλλες υπηρεσίες. Σκοπός του φορέα θα είναι η εφαρμογή πολιτικών προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, καθώς και η επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου της φύσης. Επίσης, στα μέτρα εντάσσονται και ο άμεσος καθαρισμός του δάσους από την Διεύθυνση Δασών και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, εργασίες για τις οποίες έχει επιχορηγηθεί με 20.000 ευρώ, η αποκατάσταση περίφραξης δάσους υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών και η χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για θέματα διαχείρισης, προστασίας και πυρόσβεσης, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία.

Όπως επισημάνθηκε, κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι οι επιβεβλημένες, άμεσες ενέργειες, με απτά και γρήγορα αποτελέσματα, για τη διαχείριση της περιοχής, την προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου οποίο είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την χώρα. Για αυτό το λόγο υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων φορέων, ως προς την ανάγκη συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας και κλιμάκωσης των σχετικών δράσεων.

Επίσης, προχωρούν οι εργασίες των έργων στην Τοπική Κοινότητα Μελάμπων στον ‘Αγιο Βασίλειο, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν: Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός), προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του έτους με σκοπό την λειτουργία του το επόμενο καλοκαίρι. Το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμού Μελάμπων, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο ολοκληρώθηκε. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου «Καλομάτη» μήκους 3.600 μέτρων, μέσου πλάτους 4 μέτρων, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι 20 Νοεμβρίου αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Επέκταση του δικτύου άρδευσης προς την περιοχή Αμπέλια, προϋπολογισμού 188.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Έχει ήδη κατασκευαστεί η δεξαμενή χωρητικότητας 150 κμ, ο καταθλιπτικός αγωγός μήκους 1.750 μέτρων και ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου συνολικού μήκους 1.600 μέτρων (σε δύο κλάδους των 800 μέτρων). Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι 20 Νοεμβρίου, επίσης αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του οικισμού η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ και με επιπλέον χρηματοδότηση 60.000 ευρώ και αναμένεται επίσης να παραδοθεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη: «Τα έργα υποδομών τα οποία έχουν ξεκινήσει στην τοπική κοινότητα των Μελάμπων προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχουμε επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση τους μέχρι τέλος του έτους, ενώ νέες παρεμβάσεις προγραμματίζονται για όλες τις πληγείσες περιοχές όπως είχαμε εξαγγείλει μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι βασικά έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Οι υποδομές παίζουν βασικό ρόλο και στις τρεις διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης την οποία επιβάλει ο σχεδιασμός μας: την οικονομία, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία».