Χρηματοδοτικά εργαλεία, δυνητικού ποσού νέων δανείων, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει, το επόμενο διάστημα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της στο powergame.gr η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), Αθηνά Χατζηπέτρου.

Όπως εξήγησε, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμβαδίζουν με την εθνική στρατηγική πολιτική, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής, ψηφιακής και «πράσινης» εθνικής στρατηγικής, με παράλληλη υποστήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των τομέων με υψηλά περιθώρια προστιθέμενης αξίας. Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν τα εξής χρηματοδοτικά εργαλεία δυνητικού ποσού νέων δανείων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ:

* «Development Loan Financial Instrument». Στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου σχεδιάζεται ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται ιδιαίτερα στις πολύ μικρές και μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που στερούνται ικανών ιστορικών οικονομικών στοιχείων για την αυτόνομη λήψη χρηματοδότησης.

* «Green Guarantee Fund for Sustainable Development». Το πρόγραμμα υποστηρίζει επενδύσεις επικεντρωμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης.

* «Digital Guarantee Fund for Sustainable Development». Στηρίζει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

* «Ταμείο Μικροδανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», για την χρηματοδότηση επενδυτικών δανείων με μικρά δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου 100% για δύο έτη και κάλυψη συμβουλευτικών υπηρεσιών.

* «Growth Portfolio Guarantee Fund» είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ και των small-mid cap επιχειρήσεων (250-499 απασχολούμενους), προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η κυρία Χατζηπέτρου αναφέρει: «… Το πραγματικό πρόβλημα όμως της αγοράς είναι ο περιορισμένος αριθμός των επιλέξιμων και αξιόχρεων υποψήφιων δανειοληπτών. Δημιουργούμε λοιπόν μια disruptive και καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα ενιαία, διασυνδεδεμένη πλατφόρμα Know your Customer (KYC) που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την HDB και τις Τράπεζες. Θα προσφέρεται δηλαδή η δυνατότητα – μέσω της HDB – σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματά της, να υποβάλλουν στοιχεία και έγγραφα που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους και θα παρουσιάζουν το επενδυτικό τους σχέδιο.

Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας εξελιγμένης πλατφόρμας Funding Wizard. Η πλατφόρμα αυτή θα συγκεντρώνει και θα διαχέει αυτόματα, πληροφορίες για ενεργά προγράμματα χρηματοδότησης που διαχειρίζονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παγκοσμίως. Στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα aggregator πληροφόρησης με συνεχή επικαιροποίηση που θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις/ συγχρηματοδοτήσεις/ εγγυήσεις ή συνδυασμό τους. Μια νέα εφαρμογή, που σύντομα θα δείτε στο site της HDB, τo ESG tracker θα επιτρέπει σε ΜμΕ κυρίως εταιρείες που θέλουν να δουν σε ποιο στάδιο βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται, βάσει ESG κριτηρίων».

Απαντώντας σε ερώτηση για προγράμματα που θα εστιάζουν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα η κυρία Χατζηπέτρου σημείωσε ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός και «όλα τα χρηματοδοτικά μας προϊόντα και εργαλεία απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα».

Ωστόσο, όπως είπε, «είναι στόχος να δημιουργήσουμε ένα γυναικείο επιχειρηματικό οικοσύστημα, για να μπορεί μια γυναίκα να αναδειχθεί επιχειρηματικά μέσα από ίδιες και ίσες ευκαιρίες έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη».