Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υστέρηση έναντι διεθνών ανταγωνιστών της, όπως η ΗΠΑ ή η Νότιος Κορέα, συνεχίζει να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την υιοθέτηση του 5G. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του GSMA, έως το 2025, η μέση υιοθέτηση του 5G σε όλη την Ευρώπη θα κινείται στα επίπεδα του 44%, με την κάλυψη να εκτιμάται στο 70%.

Πρακτικά, πάνω από 310 εκατ. Ευρωπαίοι αναμένεται να κάνουν χρήση υπηρεσιών 5G έως το 2025. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα είναι οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στην υιοθέτηση 5G, με τη διείσδυση να υπολογίζεται από τους αναλυτές στο 61% και 59% αντίστοιχα. 

Η πρόβλεψη δεν είναι θετική για την Ευρώπη, καθώς έως τότε η επίδοση της Νότιας Κορέας στη διείσδυση του 5G τοποθετείται στο 73%, ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επιτύχουν ποσοστά της τάξης του 68%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. “Η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους, που έχει θέσει για την ψηφιακή δεκαετία έως το 2030, εκτός εάν επιταχύνει την υιοθέτηση του 5G” αναφέρει η GSMA, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. 

Αν και η κάλυψη του δικτύου 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 70% το 2025, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού θα παραμείνει χωρίς κάλυψη. Αυτό συγκρίνεται με 2% ή λιγότερο στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. 

“Η Ευρώπη υιοθετεί το 5G πιο γρήγορα από ποτέ, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να συμβαδίσει η Ε.Ε. με άλλες παγκόσμιες αγορές”, αναφέρει η GSMA στο “Mobile Economy Report for Europe, 2022”.  

Επιδόσεις

Όσον αφορά τη μέχρι σήμερα πρόοδο 5G, η GSMA (με στοιχεία στα τέλη του Ιουνίου 2022) αναφέρει ότι πλέον 108 πάροχοι σε 34 αγορές σε όλη την Ευρώπη έχουν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G. Η δε αποδοχή της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών από τους καταναλωτές βρισκόταν στο 6% της πελατειακής βάσης της κινητής τηλεφωνίας. 

“Αυτό είναι ένα πρόβλημα προφανώς, επειδή η Ευρώπη θα μείνει πίσω από την άποψη της “ψηφιοποίησης” των οικονομιών της και αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι των διεθνών ανταγωνιστών”, σχολιάζει η GSMA. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η Νορβηγία κινήθηκε πάνω από αυτόν τον μέσο όρο, με τη διείσδυση του 5G να βρίσκεται στο 16%, ακολουθούμενη από την Ελβετία (με 14%), τη Φινλανδία (με 13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 11%) και τη Γερμανία (με 10%). 

Όπως σχολιάζει η GSMA, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πρέπει να “ψηφιοποιηθούν” περαιτέρω, μέσω της ταχύτερης προώθησης της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών.