Στη λήψη μέτρων προχωρά ο δήμος Κηφισιάς, ώστε να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μείωση του κόστους, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ήδη έχει οριστεί από τη δημοτική Αρχή ενεργειακός υπεύθυνος για τις απαραίτητες μετρήσεις και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας κι έχει τεθεί ως πρώτος στόχος η μείωση τουλάχιστον κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, αυτός βελτιώνεται και αναβαθμίζεται με φωτιστικά υψηλής φωτιστικής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης. Το 70% του οδοφωτισμού έχει αντικατασταθεί από λαμπτήρες εξοικονόμησης τύπου led. Στα πάρκα, σε πλατείες και σε παιδικές χαρές το ποσοστό της αντικατάστασης είναι 100%, ενώ στους αθλητικούς χώρους 70% και τα έργα συνεχίζονται, ώστε να καλυφθεί με led όλη η επικράτεια του δήμου. 

Τα σιντριβάνια της πόλης έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν λιγότερες ώρες, ενώ η πισίνα στο ΔΑΚ Πολιτείας σκεπάζεται με ειδικά μέσα τις βραδινές ώρες που δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να περιορίζεται η απώλεια θερμότητας και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. 

Στους χώρους και τις υπηρεσίες που λειτουργούν απογευματινές ώρες, εδώ κι ένα χρόνο υπάρχει αυτονομία στη θέρμανση και στην ψύξη. Παράλληλα, λειτουργεί ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κατανάλωσης σε πέντε ενεργοβόρα κτίρια κι έχουν καταγραφεί οι ανάγκες σε σχέδιο ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Ειδικά για τα ενεργοβόρα κτίρια δρομολογείται μετά την επικύρωση των σχετικών στοιχείων, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Σε δύο σχολικά κτίρια ολοκληρώνονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής τους. 

Τέλος, προωθείται η ηλεκτροκίνηση, καθώς πρόκειται να δημιουργηθούν στον δήμο 71 θέσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και αμαξιδίων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσω του Πράσινου Ταμείου. 

«Ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, ο δήμος Κηφισιάς θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να συμβάλλει στη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοτική Αρχή.

Ολοκληρώθηκε το έργο οδοφωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο Ζωγράφου  

 Στο μεταξύ, σε πλήρη αναβάθμιση του φωτισμού της πόλης προχώρησε ο Δήμος Ζωγράφου, προκειμένου να πετύχει και καλύτερη ποιότητα και εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία ξεπερνά το 60%, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το έργο ολοκληρώθηκε με την ολική αλλαγή των λαμπτήρων με νέους τύπου LED, σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα περιλάμβανε και φωτισμό σε πιο σκοτεινά σημεία της πόλης, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των περαστικών.

   Συνολικά αντικαταστάθηκαν 3.573 φωτιστικά σημεία και η σύμβαση περιλαμβάνει δεκαετή εγγύηση καλής λειτουργίας και συντήρησης, που βαρύνουν αποκλειστικά τον ανάδοχο, όταν πριν την υλοποίηση του έργου, τα έξοδα του Δήμου Ζωγράφου γι’ αυτές τις λειτουργίες ανέρχονταν σε 120.000 ευρώ.

   Ως προς την ετήσια κατανάλωση του φωτιστικού συστήματος του δήμου, μειώνεται πλέον από 3.980.000 kwh σε 1.170.000 kwh. Το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό μείωσης ελκυόμενων ρύπων, με το περιβαλλοντικό όφελος να ξεπερνά το 70%, αφού οι ελκυόμενοι στην ατμόσφαιρα ρύποι διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται από 3.939,07 τόνους σε 1.222.,95 τόνους ανά έτος.

   «Με την εγκατάσταση των νέων LED, η διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου έχει ήδη εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, με ταυτόχρονη επιβράβευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο η επένδυση των 2,5 εκατ. η οποία και εξοφλείται σε ετήσιες δόσεις, θα αποσβεστεί πλήρως από το όφελος της εξοικονόμησης, που ξεπερνά το 60%, ενώ στα ταμεία του δήμου θα περισσέψουν και άλλα 5,5 εκατ. σε βάθος δεκαετίας».