Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο μήνες κράτησε το …κυνήγι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατά των προμηθευτών ενέργειας που δεν τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια την σύνταξη του τιμολογίου με βάση της οδηγίες της ΡΑΕ.

Από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου που το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε το ύψος της κρατικής επιδότησης, στα 436 ευρώ ανά MWh ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν δώσει στη δημοσιότητα το κόστος τιμολόγησης ανά MWh για τον Οκτώβριο θα έπρεπε από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, οι προμηθευτές να έχουν ενημερώσει τους πίνακες τιμολόγησης.

Πέρασαν έξι ημέρες εκ των οποίων τέσσερις εργάσιμες ημέρες και οι προμηθευτές ενέργειας δεν έχουν βάλει τις νέες τελικές τιμές ανά KWh στις ιστοσελίδες τους με αποτέλεσμα ο πίνακας που λειτουργεί ως εργαλείο σύγκρισης για τους καταναλωτές να μην έχει ενημέρωση.

Οι καταναλωτές έχασαν την πρόσβαση στην ενημέρωση και στη σύγκριση των τιμών που μέχρι πρότινος η ΡΑΕ το θεωρούσε αναγκαίο για την διευκόλυνση των καταναλωτών.

Δύο ημέρες ή δύο μήνες κράτησε το …θαύμα της σύγκρισης τιμών.

Δηλαδή τον, Αύγουστο που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου τρόπου τιμολόγησης των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών και ο Σεπτέμβριος διότι η υψηλή κρατική επιδότηση συνέβαλε στη πτώση των τιμών ανά KWh σε σχέση με τον Αύγουστο.

Όμως ο Οκτώβριος κρύβει υψηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή από 6,7% έως 27%. Η αύξηση της λιανικής τιμής της KWh ήταν αποτέλεσμα της σχετικά χαμηλής, κρατικής επιδότησης που διαμορφώθηκε στα 436 ευρώ ανά MWh για καταναλώσεις έως 500 KWhτο μήνα.

Η ΡΑΕ δεν έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα τους μηχανισμούς ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας με συνέπεια οι προμηθευτές να μην έχουν συμπληρώσει τους πίνακες με την τελική τιμή ανά KWh. Στην περίπτωση που οι προμηθευτές ενέργειας συμπληρώσουν τα κενά στους πίνακές σύγκρισης θα εμφανιστούν πιο υψηλές τιμές.

Η άνοδος της τιμής της KWh οφείλεται στο γεγονός ότι το ΥΠΕΝ κατέβασε κατά 203 ευρώ ανά MWh την επιδότηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση όμως που ήταν στα 446 ευρώ η κρατική επιδότηση τα τιμολόγια των προμηθευτών θα ήταν οριακά φθηνότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η επιδότηση του Οκτωβρίου φτάνει στο 1,1 δις ευρώ και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό όταν το Σεπτέμβριο έφταναν τα 800 εκατ. ευρώ.