OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου (13-15 Σεπτεμβρίου) 49ου Διεθνούς Φόρουμ Εθνικών Εκπροσώπων του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών (EuroGeoSurveys / EGS – The Association of the Geological Surveys Organizations of Europe).

Τη συνάντηση των Εθνικών Εκπροσώπων, δια ζώσης ύστερα από δύο χρόνια, διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της η ΕΑΓΜΕ και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 31 χώρες και 32 Γεωλογικά Ινστιτούτα. Τους ευρωπαίους εκπροσώπους φιλοξένησαν εκ μέρους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ο Γενικός Διευθυντής, κ. Διονύσιος Γκούτης, ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EGS, Δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης καθώς και σύσσωμο το προσωπικό της Αρχής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης των EuroGeoSurveys, καθώς και η προετοιμασία για την επικείμενη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των μελών του EGS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, επ’ ευκαιρία του εορτασμού 50 ετών λειτουργίας του Οργανισμού.

Την τρίτη ημέρα του Φόρουμ οι Εθνικοί Εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια γεωλογική / μεταλλευτική εκδρομή με δύο στάσεις.

Η πρώτη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας στις εγκαταστάσεις της «Imerys», όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από στελέχη της εταιρείας για τις δραστηριότητες της και την εξορυκτική ιστορία της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Vagonetto, η οποία έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη στο παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850 και την καθημερινότητα των μεταλλωρύχων μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις.

Η δεύτερη στάση περιελάμβανε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδας» του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για το πως από τον βωξίτη παράγεται καθαρή αλουμίνα ή Al2O3, ρευστό αλουμίνιο και πως ακολουθεί η χύτευση του αλουμινίου πριν την παραγωγή τελικών προϊόντων, ενώ ακολούθησε και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA