Δύο εμβληματικά μνημεία της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Ωδείο και το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», τα οποία είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης, συντηρούνται και αποκαθίστανται, με σκοπό να επαναλειτουργήσουν και να προσφέρουν εκ νέου στον πολιτισμό.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο, που ανεγέρθηκε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της πόλης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ υλοποιούνται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, «η σημερινή μορφή του Ρωμαϊκού Ωδείου χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια αυθεντικού υλικού, την εκτεταμένη αναμαρμάρωση και τις συμπληρώσεις των τοιχοδομών του».

Όσον αφορά στις εργασίες, προβλέπεται η μερική αποκατάσταση τοιχοδομιών, η ανακατασκευή του θόλου του σκηνικού οικοδομήματος και των κλιμάκων που οδηγούν από αυτό προς το κοίλο, η συμπλήρωση των κλιμάκων στα vomitoria (προσβάσεις στο κοίλο), ώστε να γίνουν λειτουργικά.

Παράλληλα, θα γίνει η αποκατάσταση των τριών τελευταίων σειρών του άνω κοίλου και η συντήρηση της μαρμάρινης επένδυσης του κοίλου.

Ακόμη, προβλέπεται η κατά τόπους αποκατάσταση του μαρμάρινου μανδύα βάσης με νέο μάρμαρο, καθώς και εργασίες αποκατάστασης της στάθμης του εδάφους περιμετρικά εξωτερικά του μνημείου, που όπως εκτιμάται, θα επιτρέψει την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών από τον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης, θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα και οπτικός χάρτης, ενώ θα δημιουργηθούν δίγλωσσα ενημερωτικά έντυπα.

Με την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2023, θα παραδοθεί στο κοινό, όπως αναφέρεται στην πράξη ένταξης, ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο και προσβάσιμο με ασφάλεια κατά την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «με την ολοκλήρωση του έργου θα σταματήσει η φθορά του μνημείου, θα αποκατασταθεί η αρχική γεωμετρία του, θα διορθωθούν οι αβλεψίες της αναστήλωσής του κατά τη δεκαετία του 1960 και θα επανενταχθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Πάτρας, η οποία θα αποκτήσει έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο».

Οικοδομήθηκε πριν από το 161 μ.Χ.

Σύμφωνα με τον κόμβο «Οδυσσέας» του υπουργείου Πολιτισμού, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, οικοδομήθηκε λίγο νωρίτερα από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, το γνωστό ως Ηρώδειο, δηλαδή πριν από το 161 μ.Χ., και είναι μικρότερο σε διαστάσεις από εκείνο.

Το κοίλο έχει τέσσερις κερκίδες εδωλίων κάτω του διαζώματος και επτά άνω.

Ο έξω ψηλός τοίχος της σκηνής έχει πέντε εισόδους προς την σκηνή και τα παρασκήνια. Το προσκήνιο είναι προσιτό από δύο κτιστές σκάλες, μία δεξιά και μία αριστερά. Η ορχήστρα είναι πλακόστρωτη και χωρίζεται με ημικυκλικό θωράκιο από το κοίλο.

Μέχρι το 1889, οπότε καθαρίστηκε, ήταν εντελώς καλυμμένο με χώματα. Επισκευή και αναμαρμάρωση του μνημείου έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της άνω πόλης, όπου βρίσκεται και το Ρωμαϊκό Ωδείο, αναμένεται να αναδειχθεί η συγκεκριμένη ιστορική περιοχή της Πάτρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην τοπική ανάπτυξη.

Το δημοτικό θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Ένα ακόμα εμβληματικό κτίριο της Πάτρας που θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί είναι το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ. Το δημοτικό θέατρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Πάτρας την πλατεία Γεωργίου και είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, ενώ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεώτερων χρόνων στην Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Πατρέων για την αποκατάσταση του θεάτρου, το υπουργείο Πολιτισμού, που θα εκτελέσει το έργο, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον δήμο, στην επιλογή του αναδόχου για την «Μελέτη αποκατάστασης θεάτρου «Απόλλων», με την λειτουργική επανάχρησή του», προϋπολογισμού 1.761.650,57 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 12.791.176,71 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του θεάτρου επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις, σύμφωνα με τον δήμο, θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023, περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις, κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων.