Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνωστισμός αιτήσεων παρατηρείται στην πλατφόρμα allazo syskevi. Χθες αργά το απόγευμα είχαν ανέλθει σε 862.000 και μέχρι το κλείσιμο της πλατφόρμας σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου, αναμένεται ο αριθμός των αιτήσεων να «αγγίξει» το 1 εκατομμύριο.

Τα νοικοκυρά διέγνωσαν μία ευκαιρία αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών όπως είναι το ψυγείο, ο καταψύκτης και η αντικατάσταση κλιματιστικού.

Η φιλοσοφία του προγράμματος όμως είναι … όποιος πρόλαβε τον Κύριον οίδε διότι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετό για όλους.

Πιθανότατα το πακέτο να έχει εξαντληθεί με το μισό αριθμό αιτήσεών διότι στο στάδιο της αίτησης αναγράφεται η αξία του voucher. Όταν ο αριθμός των αιτήσεων ανέλθει στο 1 εκατομμύριο αντιστοιχεί το ποσό των 150 ευρώ .

Οι αρχικές εξαγγελίες του υπουργού ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα προέβλεπαν την αντικατάσταση 350.000 ηλεκτρικών συσκευών και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 150 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ψυγείου αρχίζει από 254 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 425 ευρώ. Η ποσοστιαία επιδότηση κυμαίνεται από 30% έως 50% αφού είναι συνδεδεμένη με το ετήσιο εισόδημα του αιτούντα Τα 425 ευρώ αντιστοιχούν σε εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και τα 254 ευρώ για εισοδήματα 20.000 ευρώ το χρόνο.

Το ΥΠΕΝ λόγω της αυξημένης ζήτησης του προγράμματος δεν συμπεριέλαβε ως δικαιούχους όσους υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν το ψυγείο λίγες ημέρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα διότι το παλιό τους ψυγείο χάλασε και έπρεπε άμεσα να αντικατασταθεί.

Το παράδοξο θα είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι δικαιούχος του προγράμματος αλλά η συναλλαγή να μη γίνεται αποδεκτή διότι η αντικατάσταση πραγματοποιήθηκε πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Τα voucher αναμένεται να πιστωθούν την ερχόμενη Παρασκευή εκτός απροόπτου. Οι αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στην εγκατάσταση του κλιματιστικού με τους τεχνικούς να μη προλαβαίνουν και πιθανότητα να αυξηθεί το κόστος εγκατάστασης .

Στις 16 Σεπτεμβρίου λήγει το voucher.

Το voucher έχει ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 εκτός και αν δοθεί παράταση. Ο σχετικά περιορισμένος χρόνος εξαργύρωσης του κουπονιού σε περίοδο διακοπών μπορεί να περιπλέκει τα πράγματα εδικά στην κατηγορία των κλιματιστικών που χρειάζεται η εύρεση τεχνικού για την εγκατάσταση του.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και ποιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το νέο «Εξοικονομώ» και τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε, τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου χτίζουμε ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.