Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Πηγή Εικόνας: Ben Kerckx / Pixabay

Ένα μεγάλο και ειδικό πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης θα μπει σε εφαρμογή στον Δήμο Καλλιθέας. Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, εγκρίθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο με τίτλο «Δράσεις για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των παραγόμενων αστικών βιοαποβλήτων και δημιουργία έξυπνων και ενεργειακά αυτόνομων γωνιών ανακύκλωσης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας».

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της τοποθέτησης σημείων ανακύκλωσης σε 15 σχολεία της Καλλιθέας. Οι «έξυπνες γωνιές» ανακύκλωσης θα είναι ενεργειακά αυτόνομες με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ στα έξι ρεύματα ανακύκλωσης που διαθέτουν, θα έχουν διπλή είσοδο, ώστε να χρησιμοποιούνται και μέσα από τα σχολεία αλλά και από τους διερχόμενους.

– Την τοποθέτηση ελεγχόμενων συσκευών φόρτισης βιώσιμων μέσων μετακίνησης, που είθισται να χρησιμοποιούνται πολύ από τα παιδιά, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κά.

– Την τοποθέτηση 100 σύγχρονων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων βιοαποβλήτων, με ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες, για την πιο αποτελεσματική αποκομιδή και για μεγαλύτερη οικονομία από το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας. Για τη συλλογή και μεταφορά πράσινων και οικιακών βιοαποβλήτων, το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια δύο οχημάτων, ένα φορτηγό με γερανό και αρπάγη και ένα ακόμη απορριμματοφόρο για τη συλλογή βιοαποικοδομήσιμων απορριμμάτων, με σύστημα πλύσης κάδων και μηχανισμό ζύγισης.

Τέλος, θα αναπτυχθούν και πολλές πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το σύνολο του έργου γύρω από τα ζητήματα της ανακύκλωσης, της Κυκλικής Οικονομίας, της καθαριότητας και των βιοαποβλήτων. Πρόκειται για δράσεις που χρησιμοποιούν συνδυαστικά κλασικά και σύγχρονα μέσα, όπως πινακίδες ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, έντυπο υλικό ενημέρωσης, διοργάνωση και υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδας, ευφυείς εφαρμογές για την εκπαίδευση και την επιβράβευση, αλλά και σχεδιασμό ενός δυναμικού δικτυακού ιστότοπου.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)