Για κίνδυνο καθυστέρησης έργων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ με αφορμή την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καθορίζει τα έσοδα του Διαχειριστή σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που ο ίδιος διεκδικεί.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τονίστηκε ότι εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του εγκεκριμένου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του Συστήματος (το νέο πρόγραμμα ωστόσο θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη ΡΑΕ).

Η ΡΑΕ ενέκρινε ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων (WACC) 6,1 % επί της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ για το 2022 έναντι 8,16 % που είναι το τελευταίο αίτημα του Διαχειριστή. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ιάσωνα Ρουσόπουλο η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει το σύστημα στο χρόνο και με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί με την ΡΑΕ και την Πολιτεία, ενώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για είσοδο άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών ιδίως σε έργα διεθνών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. “Δεν θα αφήσουμε το Σύστημα χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις. Θα δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις με γνώμονα την ασφάλεια και ορθή λειτουργία του συστήματος, υπό τον περιορισμό των μειωμένων ταμειακών ροών”, ανέφερε.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Ελένη Ζαρίκου επανέλαβε την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, δεδομένου ότι το Σύστημα Μεταφοράς αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί ενώ εξυπηρετεί πλέον εκτός από τους καταναλωτές και την σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ, τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει εξάλλου ότι επενδύσεις όπως οι διασυνδέσεις των νησιών και η σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ ωφελούν τους καταναλωτές καθώς μειώνουν το κόστος παραγωγής ρεύματος.