Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη σημασία της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οργανωμένης προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Οικονομία και Επιχειρηματικότητα”, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

Ο κ. Σμυρλής μιλώντας για τις επενδύσεις τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «καταφέραμε τα τελευταία τρία χρόνια -εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και μετά από δέκα χρόνια μνημόνια- να χτίσουμε το όνομα της Ελλάδας και να κάνουμε πολύ πιο οργανωμένη την προσέλκυση των επενδύσεων, συνεργαζόμενοι με όλα τα παραγωγικά Υπουργεία» και προσέθεσε:

 

«Ήρθαν οι Σαουδάραβες, και οι Ισπανοί, έρχονται οι Εμιρατινοί και έχουμε συνεχώς αιτήματα για σύσφιξη της συνεργασίας με όμορες χώρες. Αυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια χώρα που παρά τις κρίσεις, είναι σταθερή, είναι οργανωμένη, αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι μια χώρα που θέλει να παίξει το ρόλο που της αναλογεί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Θέλει να είναι κόμβος, hub. Θέλει να έχει επενδυτές. Διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ώστε να έρθει να επενδύσει ένας μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα: σε μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που συνδυάζει την ευρωπαϊκή αγορά με την αγορά των Βαλκανίων, με τη Βόρεια Αφρική και τη σύνδεση με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα που κερδίζει λόγω του σημείου».

 

Σχετικά με την επιχειρηματικότητα επισήμανε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας, ξεκινά από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια αναπτύσσονται, αυτό δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας, καλούς μισθούς και έτσι διαχέεται το χρήμα στην ελληνική οικονομία και έρχεται τελικά η ανάπτυξη».

 

«Αυτό είναι το μοντέλο που ως κυβέρνηση πιστεύουμε, αυτό το μοντέλο υπηρετούμε. Μας ενδιαφέρει να υλοποιούνται οι επενδύσεις. Θέλουμε πάντοτε να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Διότι αυτό οδηγεί σε συμφωνίες. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των εμπορικών ακολούθων, παρακολουθεί μετά πώς πάνε οι συμφωνίες, ώστε να μπορεί το κράτος να είναι αρωγός στις επιχειρήσεις. Δεν είναι όλα τέλεια. Είναι όμως πολύ σημαντικό αυτό που έχουμε κάνει, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να στηριχθούν στο ελληνικό κράτος για να τους “ανοίξει την πόρτα” και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων. Το κράτος δεν είναι απέναντι, αλλά δίπλα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» σημείωσε ο γγ ΔΟΣΕ.

 

Τέλος για την αυριανή επίσκεψη της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Αθήνα ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Είναι ίσως το πρώτο τόσο ολοκληρωμένο πρότζεκτ αυτής της δομής οικονομικής διπλωματίας, καθώς έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι με τη συμμετοχή της χώρας στην Παγκόσμια Έκθεση Dubai Expo. Σε συνεργασία με φορείς, δήμους, περιφέρειες και υπουργεία, είχαμε μια ισχυρή παρουσία για έξι μήνες και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις που με τη σειρά τους έφεραν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ πριν από δύο μήνες περίπου. Τότε υπογράφηκαν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και ως συνέχεια αυτής της επίσκεψης, μας επισκέπτονται οι Εμιρατινοί με επικεφαλής τον Υπουργό Επενδύσεων, με 5 μεγάλα επενδυτικά funds και 20 επιλεγμένες επιχειρήσεις, για να υλοποιήσουμε επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας, της ενέργειας, των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ασφάλειας τροφίμων. Έχουμε προγραμματίσει διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις με πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων από αυτούς τους κλάδους. Έχουμε συναντήσεις μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών φορέων για την ενέργεια και πολιτικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργούς».