Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις ως προς την ενίσχυση της ανακύκλωσης και η πορεία υλοποίησης του εγκεκριμένου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με την συμμετοχή του προέδρου της ΠΕΔΑ και δημάρχου Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλου, των δημάρχων της Αττικής, των αντιπεριφερειαρχών, αρμόδιων συνεργατών και στελεχών του ΕΔΣΝΑ.

Επίσης συζητήθηκαν οι νέες δυνατότητες από τη χρήση του εξοπλισμού ανακύκλωσης, μετά την πρόσφατη ένταξη των έργων σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων και των Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας.

Ειδικότερα με την εφαρμογή του προγράμματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών προϋπολογισμού 98.298.892 ευρώ, αναμένεται να ανακυκλώνονται 77.500 τόνοι χαρτιού ετησίως και 129.000 τόνοι μικτών ανακυκλώσιμων υλικών.

Η υλοποίηση του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση:
• 15.500 κάδων για χωριστή συλλογή χαρτιού
• 580 Υπόγειων σημείων Ανακύκλωσης διαφόρων τύπων
• 130 σημείων-κέντρων ανακύκλωσης
• 220 Έξυπνων Νησίδων, οικίσκων ανακύκλωσης εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης κατά την ενημέρωση σχολίασε θετικά την καθολική συμμετοχή των δημάρχων στη σύσκεψη και αναφερόμενος στην πρόσφατη έναρξη της μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για την ανακύκλωση, υπογράμμισε τον καθοριστικό χαρακτήρα της συμβολής των τοπικών κοινωνιών στην επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης. «Δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας. Με συμμάχους τους ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το τέρας των σκουπιδιών και γινόμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος», επισήμανε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας: «Με ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, συμβάλλουμε στη δραστική μείωση των απορριμμάτων και στη σωστή λύση του προβλήματος. Μετά από πολλές δεκαετίες αδράνειας ήρθε η ώρα να δράσουμε».
Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκε η βούληση των δημάρχων για πιο στενή συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ αλλά και η αναζήτηση τρόπων μείωσης του κόστους διαχείρισης ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Ουσιαστική απάντηση στην κατεύθυνση αυτή, όπως τονίστηκε, είναι να αυξηθεί η ανακύκλωση, οπότε θα μειωθούν και οι επιβαρύνσεις δήμων και πολιτών από το τέλος ταφής που επιβλήθηκε από 1-1-2022.

Τέλος στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική, την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιαστεί το «Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής», μια καινοτόμος πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.