Με σημαντικά αποτελέσματα ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο, προώθησης της ανακύκλωσης ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του προγράμματος «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», που ανέπτυξαν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν με κεντρικό μήνυμα «Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για έναν μήνα σε 240 αγορές της Αττικής, με τη συνεργασία του κλάδου των εργαζομένων σε αυτές. Στη διάρκεια του, οι πολίτες ενημερώθηκαν από ειδικό προσωπικό για τη σημασία της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων στους «καφέ κάδους» παραλαμβάνοντας από ένα μικρό σάκο κομπόστ, παραγόμενο στο «πράσινο εργοστάσιο» -ΕΜΑΚ, στα Α. Λιόσια, από τα οργανικά απόβλητα. Επίσης σε παρακείμενο «κινητό πράσινο σημείο» παρέδιδαν ανακυκλώσιμα υλικά και εγγράφονταν στο πρόγραμμα συλλογής πόντων ανταμοιβής, «green card».

Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στη πρωτοβουλία του ΕΔΣΝΑ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική όπως υποδηλώνουν τα εξής στοιχεία: Μοιράστηκαν 161.250 τεμάχια κομπόστ. Μέσω της green card, έγιναν 63.341 νέες εγγραφές. Συλλέχθηκαν 27.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ( 1235 kg αλουμίνιο, 2.016 kg μεταλλικά αντικείμενα, 7.838 kg χαρτί και χαρτόνι, 2.887 kg γυαλί, 43 κλιματιστικά και 2.185 μικροσυσκευές).

Σημειώνεται ότι «πρωταθλήτρια» στη συλλογή ανακυκλώσιμων αναδείχθηκε η λαϊκή αγορά Δραπετσώνας (κάθε Τετάρτη) με συλλογή 1.107 kg υλικών ενώ στις εγγραφές, αναδείχθηκε η λαϊκή αγορά του Δήμου Αχαρνών (Μπόσδα κάθε Σάββατο), με 1.280 εγγραφές.

Με αφορμή τα στοιχεία ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι οι πολίτες θέλουν την ανακύκλωση γιατί γνωρίζουν πως ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Επισήμανε ότι μέσω του προγράμματος «ενημερώνονται για τον καφέ κάδο που μπαίνει πλέον στη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε μια ισχυρή «πράσινη συμμαχία ευθύνης» με επιλεγμένες ομάδες όπως οι πωλητές των λαϊκών αγορών». Τόνισε ότι η δράση θα επαναληφθεί παράλληλα, με την ενημερωτική εξελισσόμενη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου.

«Μια εκστρατεία που υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια την «πράσινη μετάβαση» της Αττικής στην κυκλική οικονομία, μέσα από την προώθηση της ανακύκλωσης και την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μας», δήλωσε ο κ Πατούλης.