Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την αισιοδοξία της για τις μελλοντικές προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου εξέφρασε η διοίκηση της Intrakat, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης αναλυτών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρθηκε, η αναμενόμενη εξομάλυνση του κόστους υλοποίησης τεχνικών έργων και η αύξηση των πωλήσεων από νέα έργα που συμβασιοποιούνται συνηγορούν στην θετική προοπτική για την επόμενη περίοδο.

Την ίδια στιγμή όπως επισημάνθηκε, λόγω της ακολουθούμενης συστηματικής πολιτικής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει επιτευχθεί ωρίμανση πολλών και μεγάλων έργων, γεγονός που αφορά όλο τον κατασκευαστικό κλάδο. Παράλληλα, η διοίκηση εκτίμησε ότι η υιοθέτηση από πλευράς του υπουργείου της πρότασης του συνόλου του κατασκευαστικού κόσμου για ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών θα λύσει οριστικά και μελλοντικές στρεβλώσεις. Το σύνολο των ανωτέρω άμεσων μέτρων συνδυαστικά με τις έκτακτες αναθεωρήσεις των βασικών υλικών ενσωμάτωσης που υιοθέτησε το υπουργείο ήταν πολύ σημαντικά για την συνέχιση των έργων και αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, να επεκταθεί και σε περισσότερα υλικά ως αντίμετρο στις συνεχιζόμενες ανεξέλεγκτες πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν την αγορά των κατασκευών παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η διοίκηση παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Intrakat καθώς και τις προοπτικές ενώ έμφαση δόθηκε στις κυριότερες εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες δραστηριότητας (δημόσια έργα υποδομών, έργα περιβάλλοντος/ΙοΤ, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο τουρισμού).

Σημειώνεται ότι κατά το 2021, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η Intrakat ενίσχυσε σημαντικά την δραστηριότητά της με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 214,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2020. Το δε ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω του 1,13 δισ. ευρώ. Ωστόσο η παρατεταμένη επίδραση της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας με ελλείψεις πρώτων υλών και κυρίως οι ανεξέλεγκτες πληθωριστικές τάσεις σε βασικά υλικά των τεχνικών έργων (σίδηρο, χαλκό σκυρόδεμα πλαστικά ασφαλτικά πετρέλαιο κ. ά) οδήγησαν στην καταγραφή ζημιογόνου αποτελέσματος.

Επίσης, η διοίκηση εστίασε στην ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ενεργειακής εταιρείας με δυναμικό άδειων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες από ΑΠΕ άνω του 1,6 GW, στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat κατά 51 εκατ. ευρώ και στην έναρξη κατασκευής των πρώτων 100MW αιολικών πάρκων. Σημειώνεται ότι το 2021, ο Όμιλος Intrakat προχώρησε στην ανάπτυξη νέων μονάδων διαχείρισης της βιωσιμότητας και της κανονιστικής συμμόρφωσης, ενώ προώθησε την ανάπτυξη νέων συστημάτων για την καταγραφή και την διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με ουσιώδη θέματα βιωσιμότητας και την ευρωπαϊκή ταξινομία για την κλιματική αλλαγή, ώστε να είναι εφικτή στο μέλλον τόσο η επαλήθευση των πληροφοριών, όσο και η σύγκριση με άλλες ομοειδείς και συναφείς επιχειρήσεις.

Στον απολογισμό βιωσιμότητας 2021, περιγράφεται η σύνδεση των ουσιωδών θεμάτων για τον Όμιλο και τους συμμετόχους του, όπως έχουν αναγνωρισθεί από την διοίκηση του Ομίλου και αποτελούν την πυξίδα για την εξέλιξη της στρατηγικής και των πολιτικών που αφορούν την βιωσιμότητα και συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους.