Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη σημασία που έχει η Κύπρος ως σημαντικός εταίρος τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις επενδύσεις ανέδειξε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στο πρώτο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Greece-Cyprus Business Summit», που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Σμυρλής, αφού τόνισε τις διαχρονικά άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, επεσήμανε ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις χώρες-προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, με αύξηση το 2021 κατά 39,1% σε σχέση με το 2020 και την αξία τους να διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις επενδύσεις, σημείωσε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε αυτήν και υπογράμμισε την προοπτική διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Κύπρο, αλλά και της αύξησης των κυπριακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, έκανε λόγο για «δυναμική τάση», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση διατήρησής της και στο μέλλον.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, επίσης, στη μεταρρύθμιση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών με τη δημιουργία μίας νέας, ευέλικτης και πιο αποτελεσματικής δομής εξωστρέφειας, ειδικότερα στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπου αποτυπώνονται οι στόχοι της οικονομικής διπλωματίας και το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι για φέτος προβλέπονται 17 στοχευμένες δράσεις για την Κύπρο επί συνόλου 670 δράσεων σε 47 χώρες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο γγ ΔΟΣΕ τόνισε ότι δεδομένης της κομβικής γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών υπάρχει πλήθος επιχειρηματικών ευκαιριών. «Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες χώρες επιδιώκουμε την ευθυγράμμιση του ενεργειακού τομέα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και τις απαιτήσεις της ενεργειακής ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Σμυρλής.