Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυνητικά έσοδα ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ αναμένει η Lamda development από την προπώληση πολυτελών κατοικιών και βιλών του Ελληνικού ενώ και η δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων της είχε κέρδη έναντι ζημιών πρόπερσι. Αυτά προκύπτουν από την ανακοίνωση των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων εν μέσω μιας διετίας πανδημίας.

Η διοίκηση της Lamda φαίνεται ότι είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην αγορά με τις επαγγελματικές μισθώσεις, καθώς εφαρμόζει ρήτρα αναπροσαρμογής στα μισθώματα σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η ρήτρα μεταφράζεται σε περιθώριο από 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες πλέον του επίσημου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Επίσης η διοίκηση του ομίλου της LAMDA DEVELOPMENT προτίθεται να προχωρήσει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Λόγω των πολύ υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ο Όμιλος εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για τον ίδιο τον Όμιλο αλλά και για τους πελάτες/συνεργάτες του στα ακίνητα του. Λόγω του μεγέθους των εγκαταστάσεων του ομίλου η επιλογή που θα γίνει ίσως προκαλέσεις πολύ μεγάλο ενδιαφέρον….

Τα Mall της Lamda

Η δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων της εταιρείας έκλεισαν με θετικό πρόσημο τη χρονιά που πέρασε με τις συνολικές πωλήσεις να είναι αυξημένες έως 24%

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 191,2 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 51,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, χρονιά που σημαδεύτηκε από την Α φάση της πανδημίας. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 335,1 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 20,1 εκατ. ευρώ το 2020. Σημειώνεται ότι στα φετινά αποτελέσματα το 87% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από το Ελληνικό και το υπόλοιπο 13% από τα εμπορικά κέντρα!

Σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των Εμπορικών Κέντρων παρατηρείται το 2021, με κέρδη 45εκατ από 36 εκατ. πέρυσι.

To The Mall Athens είχε κύκλο εργασιών 18,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 22% , το Mediterranean Cosmos με τζίρο 14,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 24% και το Golden Hall με 12,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Ελληνικού

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα πρόδρομων/προπαρασκευαστικών εργασιών σε σχέση με το έργο του Ελληνικού. Αυτό αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση των εξόδων για το έργο στα 32εκ ευρώ το 2021 έναντι 9εκ το 2020.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (α) για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, (β) για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, (γ) για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας.

Είναι σε εξέλιξη (σε διάφορα στάδια) οι μελέτες του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, των αναπτύξεων εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, της εμπορικής ανάπτυξης στη Μαρίνα Αγ. Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

Η κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων έφθασε στο 80%

Αναφορικά με τις εργασίες κατεδάφισης συγκεκριμένων κτισμάτων, στα τέλη Μαΐου 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτιρίων προς κατεδάφιση. Το υπόλοιπο 20% του όγκου των κτιρίων θα κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της Α’ Φάσης του έργου.

Τα Έργα Υποδομών

Ο όμιλος AVAX Α.Ε είναι ο Κύριος Ανάδοχος στα κατασκευαστικά έργα υποδομών της Α’ Φάσης του έργου. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025 με τη σταδιακή παράδοση των σχετικών έργων υποδομών. Ανάμεσα στα έργα υποδομών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, περιλαμβανομένης της υπογειοποίησης και του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την Α’ Φάση του έργου.

Νέες Επιχειρηματικές Συμφωνίες

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη του έργου, η Εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα (και τα μεγέθη δεν αποτυπώνονται στα αποτελέσματα ), τις ακόλουθες νέες σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες:

– Το Δεκέμβριο 2021 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. δυνάμει του οποίου τα μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. οικοπέδου (εμβαδού περίπου 18χιλ τ.μ.), χωροθετημένου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εντός του οποίου θα αναπτυχθεί, υπό την επίβλεψη και διαχείριση κατασκευής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., υψηλό κτήριο (πύργος – tower) αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.

– Τον Ιανουάριο 2022 υπεγράφη Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου BROOK LANE CAPITAL για την ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης («Mixed Use Tower»), εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Ο πύργος μικτής χρήσης («Mixed Use Tower») θα αποτελείται από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες. Η ανάπτυξη θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν εταιρεία του ομίλου BROOK LANE CAPITAL και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 200 εκατ ευρώ.