Φωτοβολταϊκό πάρκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Το αργότερο στις αρχές του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 1MW, που εγκαθιστά στην ευρύτερη περιοχή της Κασσανδρείας Χαλκιδικής η πρώτη στην Ελλάδα και μοναδική στην Ε.Ε. ενεργειακή κοινότητα γυναικών με την επωνυμία «WΕnCoop», ενώ οι εργασίες κατασκευής του πρώτου, βρίσκονται στο 99%. Αυτά τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπρόεδρος της WEnCoop, Αλίς Κοροβέση, γενική γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), προσθέτοντας ότι το κόστος επένδυσης και των δύο προαναφερόμενων φωτοβολταϊκών πάρκων, ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ έκαστο).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της WEnCoop, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο φέτος και είναι ισχύος 1 MW, υπενθύμισε, ότι είναι και αυτό εγκατεστημένο στην ευρύτερη περιοχή της Κασσανδρείας και με δεδομένο ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του, «το μόνο που θα απομένει είναι το πράσινο φως από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσει η σύνδεσή του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ», διευκρίνισε.

Η κ. Κοροβέση, σημείωσε, ότι «από το τρίτο φωτοβολταϊκό πάρκο και μετά, θα εξεταστεί η περίπτωση της ηλεκτροκίνησης, έτσι ώστε η παραγόμενη ενέργεια που θα παράγεται μέσω της γυναικείας ενεργειακής κοινότητας, να τροφοδοτεί ηλεκτροκίνητα μηχανήματα και οχήματα.

«Οι ενεργειακές κοινότητες, όπως και η WEnCoop, αποτελούν σημαντικό όχημα για τη μετάβαση προς μία πράσινη οικονομία και λειτουργούν ως σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. να αποτελέσει η Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050», επισήμανε η κ. Κοροβέση. Πρόσθεσε, ότι «πλέον οι πολίτες γίνονται αρωγοί τόσο στην προσπάθεια προώθησης της ενέργειας παραγόμενη από καθαρές πηγές, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στη διαδρομή προς την ενεργειακή μετάβαση δεν περισσεύει κανείς. Υπάρχει δουλειά για όλους και όλες και η ανάγκη για αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε πρωτοβουλίες και δράσεις όπως οι ενεργειακές κοινότητες είναι σημαντική και απαραίτητη». Η «WEnCoop» είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), με σκοπό τα μέλη της να δραστηριοποιηθούν και στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις τους, αλλά και την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Η σύλληψη της ιδέας για τη συγκρότηση της WenCoop έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 και μέσω της λειτουργίας της επιδιώκεται η προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, η διανομή και η προμήθεια ενέργειας, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. «Ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες στη χώρα μας, επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συνεργαστούν για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. Η δυνατότητα πρόσβασης σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σχετικές υπηρεσίες είναι πλέον εφικτή», επισήμανε η πρόεδρος του ΣΕΓΕ.