Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την δυνατότητα επίσπευσης του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας εκμετάλλευσης του έργου, σε ανακοίνωση με αφορμή την παράδοση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών (bcm) μέτρων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή (και την ελληνική) αγορά, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ΤΑΡ λειτουργεί από τις αρχές του 2021 και στο διάστημα αυτό συνολικά 10 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του σημείου διασύνδεσης των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP). Από αυτά τα 10 bcm, περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία.

«Έχουμε συμπληρώσει περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη των εμπορικών μας δραστηριοτήτων. Όλη αυτή την περίοδο, παρέχουμε αποτελεσματικές, αξιόπιστες και αδιάλειπτες υπηρεσίες μεταφοράς στους χρήστες του συστήματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πλήρη δυναμικότητα των 10 bcm ετησίως. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητά μας μέσω βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Luca Schieppati.

Η Marija Savova, Επικεφαλής Εμπορίου του TAP, πρόσθεσε: «Η παράδοση των πρώτων 10 bcm αερίου ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου και το ρόλο του TAP ως αξιόπιστου μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test (δοκιμή αγοράς) και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων. Η έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο υπό εξέλιξη market test».