Ymittos - This is a photography of Natura 2000 protected area with ID GR3000006
Ymittos - This is a photography of Natura 2000 protected area with ID GR3000006
Πηγή Εικόνας: Νικόλας Κουρσιουμπάς (@nkrmps) - wikimedia commons

Ένα ποσό που ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), προκειμένου να πετύχει τη θωράκιση του αττικού βουνού, αλλά και τη φυσική και πολιτισμική ανάδειξή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι τώρα ο ΣΠΑΥ λειτουργούσε κυρίως από τις εισφορές, σε ετήσια βάση, των δήμων-μελών του. Όμως η μεγάλη έκταση του Υμηττού, οι υψηλές ανάγκες δασοπροστασίας του και διαφύλαξης του πράσινου πλούτου του, κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο, επέβαλαν πιο ριζικές και αποτελεσματικές κινήσεις και η διοίκησή του πέτυχε αυτές να προκύπτουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των έργων και των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Έτσι, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο, έχουν ήδη εντάξει και δρομολογούν για τον ΣΠΑΥ τα εξής:
1. «Δράσεις Θωράκισης και Ανάδειξης Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.744.107,10 ευρώ και για «Ψηφιακή Σύγκλιση» με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58 ευρώ (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»).
2. «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού, αρμοδιότητας ΣΠΑΥ» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης).
3. «Προμήθεια & Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρόληψης, Έγκαιρης Ανίχνευσης & Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών – Πυροπροστασία ΣΠΑΥ» με ποσό χρηματοδότησης 99.596,80 ευρώ (Πράσινο Ταμείο).

Πρόσφατα, ο ΣΠΑΥ είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία και παρουσία υπουργών, το 1ο Forum με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας», όπου είχε παρουσιάσει αναλυτικά και με στοιχεία, τόσο το σχέδιο για την προστασία σε όλη την έκταση και την ανάδειξη του Υμηττού όσο και τα έργα που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, πολλοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα, έδειξαν ενδιαφέρον για τις μελέτες και την τεχνογνωσία που εφαρμόζει ο ΣΠΑΥ, προκειμένου να έχουν ανάλογα αποτελέσματα.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΣΠΑΥ ήξερα πως το έργο που είχα να επιτελέσω ήταν δύσκολο. Με μεράκι και σκληρή δουλειά, έρχονται αποτελέσματα, που με χαροποιούν γιατί αναδεικνύουν τον Υμηττό, θωρακίζοντάς τον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Και στη συνέχεια τόνισε: «Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε ως ΣΠΑΥ, ποσό ρεκόρ όλων των εποχών, φαντάζουν ως τρελό και άπιαστο όνειρο σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που ξέρουμε το πόσο δύσκολο είναι να σου χρηματοδοτήσουν ακόμη κι ένα ευρώ. Η καλή και οργανωμένη δουλειά ανταμείβεται και οι πολίτες μας θα απολαμβάνουν το βουνό τους με τις καλύτερες προδιαγραφές»