Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης στοχεύει ο Δήμος Λαυρεωτικής. Στο πλαίσιο αυτό εκπόνησε Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, που αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα στη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

Από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έγινε η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων υπερκείμενου σχεδιασμού και ειδικότερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις εθνικές στρατηγικές και τις στρατηγικές περιφερειακού επιπέδου, τη μελέτη των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και την ανάλυση των πληθυσμιακών δεδομένων και κατανομής της κατοχής οχήματος και θέσεων στάθμευσης, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη χωροθέτηση των ηλεκτρικών φορτιστών.

Επίσης, μελετήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων του Δήμου, οι ειδικές θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. (όπως για παράδειγμα ΑμεΑ), θέσεις ΤΑΧΙ, λεωφορείων και φορτοεκφορτώσεων, έγινε ανάλυση των υποδομών του οδικού δικτύου, των ποδηλατοδρόμων, των πεζοδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με την καταγραφή των μελλοντικών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως προκύπτουν από αντίστοιχα Σχέδια και προτάσεις (π.χ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας).

Τέλος, χωροθετήθηκαν θέσεις στάθμευσης και σημεία επαναφόρτισης Η/Ο και έχουν προβλεφθεί 29 θέσεις φόρτισης για Ι.Χ., 5 θέσεις φόρτισης για ΑμεΑ, 2 θέσεις φόρτισης για ΤΑΧΙ, 15 θέσεις μικροκινητικότητας, 2 θέσεις φόρτισης για φορτοεκφορτωτές, 2 θέσεις για τουριστικά λεωφορεία.

«Ο Δήμος Λαυρεωτικής περνάει στην επόμενη ημέρα. Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μειώνει σημαντικά το κόστος της ενέργειας και προστατεύει το περιβάλλον, αφού μειώνει σοβαρά τους ρύπους», τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς και προσέθεσε: «Είναι στρατηγική μας απόφαση η συμμετοχή στα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, αφού ανάπτυξη χωρίς προστασία στο περιβάλλον και χωρίς μείωση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων, δεν νοείται στις μέρες μας».