Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό! Η εταιρεία παροχής ενέργειας nrg του Ομίλου Βαρδινογιάννη, χάρη στον ισχύοντα Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, φαίνεται να έχει το νομικό δικαίωμα να καταργήσει ένα συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο μόλις περάσουν οι πρώτοι έξι μήνες, και να επαναφέρει στον πελάτη την ρήτρα αναπροσαρμογής!

Και αυτό σε συμβόλαια που προβάλλονται ως σταθερά, δηλαδή με σταθερή τιμή! Όταν ο πελάτης καταλάβει την αλλαγή που έγινε στο αρχικό συμβόλαιο και ζητήσει να αποχωρήσει από την εταιρεία, θα του επιβληθεί πρόστιμο ανάλογα με το μηνιαίο πάγιο που είχε στο σταθερό τιμολόγιο που πολλαπλασιάζεται με τους μήνες που απαιτούνται για να λήξη η διάρκεια του συμβολαίου.

Παράδειγμα : Όταν η σύναψη του συμβολαίου έγινε τον Ιούνιο 2021 , η εταιρεία στα τέλη Δεκεμβρίου ενημερώνει τον καταναλωτή αναγράφοντας στο λογαριασμό με γράμματα «ψείρες» για τις επικείμενες αλλαγές.

Ο καταναλωτής που θα αντιληφθεί τις αλλαγές μετά από 30 ημέρες, για την αποχώρηση του από την nrg θα πληρώσει πρόστιμο για τους υπολοίπους 18 μήνες, το οποίο ισοδυναμεί με το μηνιαίο πάγιο επί των μηνών πολλαπλασιάζοντας με τους μήνες του συμβολαίου μέχρι τη λήξη του.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περίπου 3 ευρώ άρα η λυπητερή για τον καταναλωτή είναι 54 ευρώ.

Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που ο πελάτης αναζητήσει άλλο πάροχο σε διάστημα 30 ημερών από τις αλλαγές του συμβολαίου. Η σχετική ρύθμιση είναι προιόν άλλων διατάξεων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή και δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί υπέρ των εταιρειών από τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

H nrg κάνει πιθανότητα ότι κάνουν κι άλλες εταιρείες πάροχοι ενέργειας , οι οποίες χάρη στο μνημονιακό νομοθετικό τερατούργημα του τότε τεχνοκράτη υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, που διατήρησαν όμως και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσει, οι καταναλωτές είναι κάτι σαν αιχμάλωτοι των εταιρειών! Που έχουν και ισότιμη μεταχείριση μαχαίρι και το καρπούζι, αφού διατηρούν μονόπλευρο δικαίωμα μονομερούς μεταβολής του συμβολαίου. Και αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και γενικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας μάλλον δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.